Banner Promo

Z trápení na osmé místo: Vítkovická základní část 2020/2021

Datum publikování:

Dvaapadesát kol je minulostí. Základní část, už tak mocně poznamenaná koronavirovou situací, měla z pohledu Vítkovic opět dramatický průběh. Modro-bílí naštěstí v závěru našli tempo a podařilo se jim vybojovat osmé místo. Než se rozhoří boje play off, připomeňme si uplynulou dlouhodobou soutěž.

Základní část Tipsport Extraligy sezony 2020/2021 je minulostí. Byla specifická a kvůli koronavirové situaci hodně komplikovaná. Vítězem se stala pražská Sparta, která nasbírala během 52 zápasů 108 bodů. Dlouho se přetahovala s Třincem, který vydržel na čele nejdéle, Oceláři ale ztratili hlavně v závěru a také tím, že byli ve vzájemných zápasech s Pražany horšími.

Na druhém pólu tabulky byla situace dlouho více méně jasná. Nováček z Českých Budějovic se dlouho trápil později se nadechl a zvládl zapsat celkově alespoň 10 výher, každopádně skončil poslední se 33 body. Pouze o deset bodů více vybojoval Zlín. Oba celky zůstaly mimo postupovou dvanáctku, v nesestupové soutěži pro ně sezona skončila.

Boj do posledního kola hořel o přímý postup do čtvrtfinále a také o domácí výhodu pro start předkola. O čtyřku bojoval především Liberec s Plzní a také na dálku Hradec. Nakonec se souboj smrskl na duo Liberec – Plzeň. Bílí Tygři vyhráli ve Vítkovicích, takže ani kanonáda Plzně proti Olomouci jí přímou vstupenku do čtvrtfinále nezajistila.

 

Další turbulentní sezona

A dostáváme se konečně k Vítkovicím. Pro Ostravany měla dva začátky. Tým totiž dva dny před regulérním startem soutěže 17. září zjistil v rámci testů na COVID-19 téměř dvacítku nakažených. První zápasy tak mužstvo muselo odložit a následovala povinná karanténa. Až s příchodem října odstartovali Vítkovičtí sezonu, ale ne na dlouho. Po třech kolech, ve kterých získal tým tři body, přišel v celém Česku lockdown. Nejen, že nadále už bylo zamezeno i posledním zbytkům počtu diváků chodit na stadiony, ale na měsíc došlo k úplnému zastavení soutěží a dokonce zákazu tréninků v uzavřených prostorách, tedy i na zimních stadionech.

Ostravané v průběhu lockdownu trénovali buď na skupinky venku, nebo jezdili k přípravě na ledě do Polska. Druhý restart soutěže přišel v listopadu a byl to až do závěru neskutečný sprint se zápasy téměř ob den.

Vítkovicím se ale nedařilo. Mimo hru byl stále zraněný Zbyněk Irgl, výpomoc Adama Poláška v obraně skončila. Tým byl ve výkonnostním útlumu, který následoval výsledkový pokles. Po porážce v Olomouci 6. prosince bylo odvoláno trenérské trio Mojmír Trličík – Darek Stránský – Ladislav Svozil. Novým pánem střídačky se stal Miloš Holaň, s asistenty Radkem Philippem a Romanem Šimíčkem. Změna kurzu ovšem i kvůli nabitému programu přicházela pozvolna. Začátkem ledna byly Vítkovice až 12. Došlo ke změnám v sestavě, posílení na všech postech kromě brankářů. Po uzdravení se vrátil Zbyněk Irgl a i když v lednu musel odejít centr Rostislav Marosz, Ostravané jej dokázali obecně nahradit. Nastal vzestup, který vyvrcholil v závěrečné čtvrtině soutěže. V závěrečných 13 zápasech prohrály Vítkovice jen čtyři zápasy. Devět výher za plný počet bodů posunulo Ostravany vzhůru, kolo před koncem základní části se dostali do osmičky, zajišťující domácí start v předkole. Soupeřem v rozšířeném „osmifinále“ se stala devátá Kometa.

 

Suma sumárum

Dvaapadesát kol základní části. Vítkovice skončily 8. se ziskem 74 bodů. Skóre 130:142 je pasivní. Ostravané byli 11. týmem z pohledu vstřelených branek. Z pohledu inkasovaných se ovšem umístili na 7. místě – sedmý tým s nejmenším počtem inkasovaných branek.

V sezoně, kdy na tribunách s výjimkou několika málo prvních zápasů s výrazně omezenou kapacitou nesměli být žádní diváci si nejlépe na domácím ledě vedla Sparta, té se nejvíce dařilo i na kluzištích soupeřů, společně s Třincem. Vítkovice byly úspěšnější venku, kde získaly z pohledu počtu bodů 8. místo. V tabulce domácích utkání obsadily 12. pozici.

Ostravané se původně značně trápili ve využívání přesilových her, nakonec se jim ale podařilo se zlepšit a celkově obsadili solidní 9. místo. Výtečně si počínali v oslabeních, kde s úspěšností 84,79% skončili na 4. místě za Spartou Libercem a Plzní.

V individuálních statistikách se nejvíce dařilo Dominiku Lakatošovi. Se ziskem 42 bodů za 23 gólů a 19 nahrávek obsadil v soutěži celkové 11. místo. Třiadvacet gólů mu vyneslo post 5. nejlepšího kanonýra extraligy. Dodejme, že nejproduktivnějším hráčem soutěže se stal brněnský Peter Mueller se 64 body. Nejlepším střelcem pak třinecký Matěj Stránský se 33 góly.

Brankář Daniel Dolejš díky úspěšnosti 91,68% skončil na druhém místě v celkovém hodnocení brankářů. Nejlepším brankářem se stal Petr Kváča z Liberce s úspěšností 92,46%. Brankářská jednička Miroslav Svoboda měl úspěšnost jen o něco málo menší, 91,34% mu vyneslo celkovou 10. příčku.

Pokud jde o návštěvnost, tak koronavirová situace si vybrala svou daň. Pouze první domácí zápas sezony – s Plzní – mohla sledovat alespoň tisícovka diváků. Poté už dle vládních nařízení nesměl do hlediště žádný divák. Celá základní část, s výjimkou utkání s Plzní, se tak odehrála před kompletně prázdnými tribunami.

 

 

Nejlepší hráči ZÁKLADNÍ ČÁSTI 2020/2021

HC VÍTKOVICE RIDERA
 

Nejproduktivnější hráč: 42 bodů – Dominik Lakatoš (23+19)
Nejlepší střelec: 23 gólů – Dominik Lakatoš
Nejlepší nahrávač: 19 asistencí – Dominik Lakatoš
Nejlepší bilance +/- bodování: +8 – Petr Fridrich
Nejtrestanější hráč: 98 trestných minut – Patrik Koch
Nejvíce času stráveného na ledě (průměr): 22:40 – Roman Polák
Nejlepší hráč na buly: 56,07% – Nicolas Werbik
Nejlepší hráč podle Radegast Indexu: 151 – Roman Polák
Nejlepší brankář týmu: 91,68% – Daniel Dolejš

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761