Banner Promo

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC KOMETA BRNO

Datum publikování:
:

Výsledky

TýmI.II.III.GVýsledek
HC VÍTKOVICE RIDERA0145Výhra
HC KOMETA BRNO1102Prohra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
3.3.2023 18:00 A tým 2022-2023 51

Report

VIT – KOM 5:2: Vítkovice skvělým obratem přepsaly klubovou historii

Foto: Petr Kotala

Vítkovice nevstoupily do utkání špatně, ale díky využité přesilové hře šla do vedení Kometa. Ta navíc ve druhé třetině zásluhou Šalého navýšila vedení. Domácí ale před téměř osmitisícovou návštěvou nevypustili jediný souboj a čtyřmi góly ve třetí třetině svého soupeře přejely. Vítkovice se tak díky tříbodové výhře přehouply přes magickou hranici sta bodů.

Ostravský palác přivítal poslední domácí základní části této sezony. Vítkovice v něm vyzvaly Kometu Brno v totožné sestavě, ve které před týdnem rozstřílely Karlovy Vary. Do brány se tedy vrátil Aleš Stezka, mimo sestavu zůstali ze zdravotních důvodů Peter Krieger a Lukáš Krenželok. Potřetí v řadě nastoupil i junior Matěj Přibyl, znovu na centru čtvrté formace. Ostravané i v tomto duelu na dálku sváděli souboj se Spartou o druhé místo po základní části, takže jejich motivace v duelu byla velká, Brno zase bojovalo o co nejlepší umístění v rámci týmů pro předkolo a tedy pro domácí začátek první série vyřazovacích bojů.

Úvod utkání byl poměrně opatrný, ani jeden z týmů nechtěl darovat soupeři brzké vedení. Byly to ale Vítkovice, které byly aktivnějším týmem. Dobrou střelu na Furcha vyslal Lakatoš a v témže střídání ještě Chlán před brankou tečoval střelu Gewieseho. Dobrý střelecký pokus měl také Kalus, pro kterého za brankou vybojoval puk Kotala, jenže střela vítkovického útočníka byla před brankou zblokována. Kometa poprvé zahrozila střelou Ščotky, který dostal na modrou čáru nabito ke střele z první po chybě vítkovických v obraně. Tu ale napravil obětavým a bolestivým blokem Dej. Pohlednou akci Vítkovic měla na svědomí elitní formace, jenže záměr Muellera, který si před branku sjel na Lindbergovu přihrávku, dobře přečetl Ďaloga, který vypíchl kotouč. Dobré parametry měla střela Andreje Kollára z vrcholu kruhu, ale Vítkovice záhy získaly kotouč a do úniku se dostal Kotala, který se od mantinelu snažil probít před Furcha, na kterého byl následně natlačen obráncem Hollandem. Vítkovickým se hodně nelíbilo, že po ataku brněnského obránce byla přerušena hra, neboť kotouč byl hratelný. Po buly se za Furchem rozezněla tyč, na které skončila Stehlíkova tečovaná střela. Vítkovickou aktivitu Kometa zastavila jen díky nedovolenému zákroku, po kterém na trestnou lavici usedl Holland. Vítkovice byly v přesilové hře aktivní. Na střelu si od modré čáry sjel Bukarts, ale Furch dokázal zasáhnout špičkou svého betonu. Následně si poradil i s jemnou tečí Kaluse, který se snažil usměrnit Raskobovo nahození. Pozorný musel být i Stezka, jehož pozornost zkoušel Flek. Po Jarůškově střele byl puk před brankou hratelný a jako první se k němu probojoval Dej, který ale nezamířil přesně. Lakatošovu bombu Furch neudržel ve své lapačce, ale Kotalova bekhendová dorážka minula pravou Furchovu tyč. Kometa tak první vyloučení přečkala. Po poměrně dlouhém střídání se k puku dostal Fridrich, který místo střídání zatnul zuby a rychlým přechodem středního pásma dostal Vítkovice do slušné šance, kterou musel hasit Furch. Přesilovou hru si zahrála také Kometa, když při napadání v útočném pásmu nešťastně podrazil obránce Kučeříka junior Přibyl. Vítkovice se statečně bránily, jenže o svou hůl navíc přišel Mikuš a to už byla citelná ztráta, protože brněnským se nakonec podařilo Stezku překonat a úspěšným střelcem byl Pospíšil, který dostal od Kučeříka nabito na střelu z první – 0:1.

V úvodní minutě druhé třetiny se do velké šance dostal Bukarts a nebýt Horkého nedovoleného zákroku poslal by vítkovický střelec kotouč do odkryté branky. Jako náplast dostaly Vítkovice alespoň přesilovou hru. V té nebezpečně pálil od modré čáry Raskob nebo Lindberg, po jehož pokusu se puk od bruslí Kaluse odrazil do mezikruží, kde byla ale Kometa v přesile a dostala tak puk do bezpečí. Ke střele ze zajímavé pozice na levém kruhu se dostal Dej, jenže ten zamířil jen doprostřed branky. Při signalizovaném faulu Vítkovic se Kometa dokázala dostat do útočné třetiny a v předbrankovém prostoru ukázala svou šikovnost druhá brněnská formace. Po Kollárově přiťuknutí Šalé zvolil kličku do bekhendu, po které překonal Stezku – 0:2. Vítkovičtí šli odhodlaně za snížením. Blízko byli po střele Raskoba, na kterou Furch díky clonícímu Kalusovi příliš neviděl, jenže nakonec nemusel zasahovat, protože střela vítkovického obránce prosvištěla kolem vzdálenější tyče. Po Kochově tvrdé střele se zdálo, že se vítkovičtí budou radovat z úvodní branky, ale rozhodčí rozpažil, protože dobře viděl, že Furch vyrazil kotouč do horní tyče a nikoliv za brankovou čáru. Z kontaktní branky se domácí radovali až o pár minut později. Jeden z brněnských obránců propadl na červené čáře a do přečíslení tak mohli vyrazit Kalus s Jarůškem. Kalus odrazil kotouč o Furchovy betony a Richard Jarůšek v nelehké situaci dokázal uklidit kotouč za brankovou čáru – 1:2.

Hned v úvodu třetiny se domácí vrhli do útoku a zejména Muellerova střela vypadala nadějně. Dobře měl mezi obránce nabrusleno také Bukarts, jenže nakonec nedokázal udržet brusle na modré čáře a dostal se do ofsajdu. Po Gewieseho nahození od modré čáry bylo před Furchem hodně živo, ale u puku byli nakonec jako první hosté, kteří se osvobodili jen pomocí zakázaného uvolnění, které se ukázalo být osudným. Hned po buly se do puku opřel Mário Grman a kotouč se zastavil až za bezmocným Furchem – 2:2. Po Kochově dělovce to navíc s Brnem mohlo vypadat ještě hůře, ale tentokrát Furch dokázal zasáhnout. Brno přidalo na důrazu a ruce brněnských obránců šly mnohdy výše, než by měly, což poznal hlavně Roberts Bukarts. Atak Hollanda na Lindberga už ale rozhodčím neunikl a brněnský obránce musel pykat za napadení. Blízko třetí branky byl u levé tyče Lakatoš, ale Flek dokázal puk odpálit včas. Po vhazování ale vítkovičtí udeřili. Na brankovišti bojoval Kotala a jeho práce dokázal využít přesnou střelou do vzdálenějšího rohu branky Dominik Lakatoš – 3:2. Vítkovičtí fanoušci při brejku Petera Muellera vyhlíželi čtvrtou branku, ale celá situace nakonec skončila faulem amerického útočníka, který drobným háčkem napravoval svou vlastní chybu v rozehrávce. V přesilové hře se krásnou individuální akcí k zakončení prosmýkl Kollár, jenže na Aleše Stezku nedokázal vyzrát. Při svém zakončení navíc posunul branku, čímž daroval bránící čtveřici čas k odpočinku. Vítkovice oslabení ustály a navíc se individuálně blýskl také Koch, který se prosmýkl až před Furcha, jenže nedokázal puk zasunout k tyči. Na druhé straně si musel Stezka dát pozor na tečovanou střelu Kučeříka, který to zkusil od mantinelu. Téměř čtyři minuty zbývaly do konce třetí třetiny, když Kometa sáhla k oddechovému času a poslala do hry šestého bruslaře místo Furcha. A Vítkovice dokázaly tento tah potrestat. Po dlouhém boji o kotouč ve vlastní třetině se domácím podařilo vyhodit a vstříc prázdné brance se vydal Petr Fridrich, který neměl problém trefit – 4:2. Do konce zápasu zbývalo ještě dost času a Kometa to bez brankáře zkusila znovu. Kundrátkova střela prolétla kolem tyče a Vítkovice tak mohly opět dobývat prázdnou branku Komety. Kotala se ke střele zpoza modré čáry neodhodlal, ale puk se dostal k Jarůškovi, který bekhendem přes dva bránící hráče navýšil vedení – 5:2. V závěrečné minutě se ještě proti pravidlům provinil Fridrich, ale to na celém zápase již nic nezměnilo.

 

Ohlasy trenérů po utkání

Jaroslav Modrý (HC Kometa Brno): Hráli jsme dobrý zápas, vytvořili jsme si vedení 2:0, jen je škoda, že nějakých pět minut před koncem druhé třetiny jsme nebyli trošku zodpovědnější s tím pukem a dali jsme jim tu situaci dva na jednoho, kterou vyřešili dobře a dali nám kontaktní gól. Tím si zvedli sebevědomí, je to tým, který hraje v lepším rozpoložení. Ve třetí třetině jsme si nechali dát dva góly, protože neděláme ty věci, které zdobí ty týmy, které vyhrávají. Je to o malých detailech a patří k tomu i zablokování střely, standardní situace a v tom musíme být lepší.

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): Myslím, že to byl velice kvalitní zápas, těžký soupeř, parádní domácí atmosféra. V první třetině jsme udělali chybu, udělali zbytečný faul v útočném pásmu a báli jsme se, že budou rozhodovat přesilové hry. Což se možná potvrdilo, protože nakonec možná rozhodly. Brno šlo do vedení hned z první přesilové hry, ve druhé třetině nám odskočilo na dva góly. Cením si přístupu hráčů, že nesklonili hlavy, šli pořád dál. Stáhli jsme to na tři útoky a dostalo to potřebnou šťávu. Samozřejmě ten gól v té závěrečné části druhé třetiny z brejku nás nastartoval, výborné řešení na zadní beton a dorážka. Taková ta klasická dobrá kombinace. Pak nám to sebevědomí rostlo. Ve třetí třetině už jsme měli tu hru pod kontrolou a šli si za vítězstvím. Mužstvu velký dík za předvedený výkon. Otočit z dva nula na takový výsledek je ukázka síly a charakteru týmu.

 

Tipsport Extraliga

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno
5:2
(0:1, 1:1, 4:0)

Branky: 38. Jarůšek (Kalus, Raskob), 46. Grman (Lakatoš, Chlán), 51. Lakatoš (Mikuš), 58. Fridrich (Kalus, Kotala), 60. Jarůšek (Kotala, Kalus) – 17. Pospíšil (Kučeřík, Šalé), 27. Šalé (Kollár, Holík). Rozhodčí: Hradil, Pražák – Brejcha, Frodl. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 925. Střely na branku: 36:32.

HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – J. Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Prčík, Gewiese, J. Stehlík – Bukarts, Lindberg, Mueller – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Jarůšek, Kotala, M. Kalus – Dej, Přibyl, Lednický

HC Kometa Brno: Furch – Kundrátek, Ďaloga, Holland, Kučeřík, Ščotka, Hrbas – Horký, Holík, Ondráček – Šalé, Strömberg, Zaťovič – Pospíšil, Kollár, Flek – Sedláček, Zbořil, Vincour

 

Tipsport Extraliga 2022/2023

  

Místo zápasu

OSTRAVAR ARÉNA
Ruská 3077/135, Zábřeh, 700 30 Ostrava-Ostrava-jih, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761