Banner Promo

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Sparta Praha

Datum publikování:
:

Výsledky

TýmI.II.III.GVýsledek
HC VÍTKOVICE RIDERA0303Prohra
HC Sparta Praha1124Výhra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
3.2.2023 17:30 A tým 2022-2023 44

Report

VIT – SPA 3:4: Vyhrocené utkání rozhodly speciální týmy

Foto: Lukáš Kaboň

Třaskavé utkání s nenáviděným soupeřem, do Ostravy přijela Sparta. Ta šla do vedení zásluhou Kašeho, který nachytal Stezku. Druhá třetina byla výsledkově i herně zcela v režii domácích, kaňkou však zůstává fakt, že se Sparta dokázala prosadit ve vlastním oslabení. O výhře Sparty rozhodl v dlouhé pětiminutové přesilové hře po Lakatošově vyloučení Roman Horák.

Nejen důležitý zápas mezi druhým a třetím v tabulce, ale především výroční zápas pro vítkovický hokejový klub. Ostravané vyjeli na led v replikách historických dresů z roku 1993, aby vzpomenuli 30. výročí stříbra sezony 1992/1993. Před utkáním aplaudovala plná hala vicemistrům posledního federálního ročníku nejvyšší hokejové soutěže a zlatým hřebem večera bylo nejvyšší ocenění hráčské i trenérské legendy Vladimíra Vůjtka, jehož dres s číslem 9 byl vytažen pod strop OSTRAVAR ARÉNY.

Vítkovičtí, ti současní, do boje proti Spartě vytáhli nejen v retro dresech, ale také s novou posilou, útočníkem Richardem Jarůškem.

Vítkovice nechtěly ponechat nic náhodě a po Vůjtkově ceremoniálu na svého soka vlétly. Lakatoš si vybruslil z rohu až před Kováře, jenže bekhendem se mu jej nepodařilo překvapit. Následně Lakatoš hledal před brankou Jarůška nebo Lindberga, ale puk nakonec doputoval až na modrou čáru, odkud pálil Koch a o rozruch v přerušené hře se před Kovářem postaral Jarůšek. Po buly tvrdě pálil Kovář a brankář Sparty zasáhl maskou, navíc to chvíli vypadalo, že jej postihlo i nějaké zranění, pokračovalo se ale beze změny v brankovišti. Po buly kotouč jako první vyšťoural Fridrich, ale jeho střelu zblokoval Jandus. Do vedení mohly jít Vítkovice poté, co Krenželokovu střelu před brankou tečoval Fridrich, jenže puk skončil na tyči. Vítkovice navíc mohly hrát přesilovku, jenže vinou špatného postavení hlavní rozhodčí přehlédli sekeru Němečka, kvůli které se Fridrich nemohl vydat znovu za pukem. I přes skvělý úvod inkasovaly jako první Vítkovice, když Stezku u první tyče nachytal bekhendovým pokusem Kaše – 0:1. Navíc brzy poté mohla Sparta své vedení navýšit, když do odkryté branky dorážel Horák, který ale minul. Hra se po vstřelené brance postupně vyrovnala. Vyrovnat mohl Raskob, který zakončoval rychlý protiútok Vítkovic, ale jeho střela nebyla přesná. Dlouho se zdálo, že v první třetině se vylučovat nebude, jenže v souboji s Lakatošem to v rohu kluziště přehnal s důrazem Řepík. V přesilové hře se do dobré šance dostal Mueller, jenže ten nakonec po Bukartsově přihrávce prováhal vhodný čas pro střelu. Následně Kalusovi chyběl kousek k tomu, aby zakončoval z hranice brankoviště. Jedovatou střelu zápěstím vyslal od modré čáry Jarůšek a kotouč se nakonec lehce otřel o břevno. V závěru přesilové hry se ale drobného háčku dopustil Kotala. Chvíli se tak hrálo ve čtyřech a následně pokračovala přesilová hra Sparty. S tou si ale vítkovičtí bez problémů poradili, stejně tak s průnikem Tomáška, který se od mantinelu probil až před Stezku.

Jak Sparta zakončila úvodní třetinu, tak zahájila tu druhou, po faulu Grmana dostala k dispozici druhou přesilovou hru. Největší šanci měl na holi Buchtele, kterého na hranici brankoviště skvělým zákrokem vychytal Stezka. Po návratu vyloučeného Grmana měla velkou šanci první formace. Gólem zaváněla již Muellerova střela, tu následně v krkolomné pozici dorážel Krieger, ale za Kovářem se rozezněla znovu jen branková konstrukce. Dobré střídání měla třetí vítkovická formace, která uzamkla svého soupeře v pásmu, jenže optický tlak nepřetavila v branku. Ta nepadla ani po divoké akci čtvrté formace, po buly se za vyhozeným kotoučem vydal Fridrich, ale u puku byl jako první brankář Kovář. Jenže ten nejistě rozehrál směrem na napadajícího Krenželoka, ale tomu letící puk přeskočil čepel. To ale vítkovické nemuselo mrzet příliš dlouho. Chybnou rozehrávku Sparty ve středním pásmu vystihl Bukarts, který přesnou žabičkou našel osamoceného Muellera a ten střelou z první prolomil svou střeleckou smůlu z posledních zápasů – 1:1. Malou chvíli po vyrovnávací brance navíc Lakatoše rozjíždějícího útočnou akci Vítkovic, podrazil Vitouch a Vítkovice tak mohly záhy v přesilové hře přidat druhou branku. Hned v úvodu od modré čáry na teč nahazoval Raskob a puk jen těsně minul levou tyč Kovářovy branky. Vítkovice dále kombinovaly v pásmu, ale ani Lakatošova prudká střílená přihrávka na Kalusovu hůl nebyla gólová. Spartě se nedařilo osvobodit a Vítkovice kombinovaly v útočném pásmu a pomaličku utahovaly šrouby. Po Muellerově přiťuknutí prudce vystřelil Krieger a kotouč se zastavil až v síti – 2:1. Modro-bílí pokračovali v aktivní hře a průnik hbitého Bukartse musel nedovoleně hasit Polášek, modro-bílí tak mohli pomýšlet na další branku. Jenže po čtrnácti vteřinách naopak podcenily akci Sparty. Mikliš se neunáhlil a neodpálil zbrkle kotouč za Stezkovu branku, ale naopak si počkal na najíždějícího Horáka, který společně s Buchtelem dokázal přečíslit obranu a druhý jmenovaný udeřil v oslabení – 2:2. Na Vítkovicích bylo patrné, že chtěly co nejdříve toto zaváhání odčinit. Prudká Raskobova přihrávka mířila přímo na Bukartsovu hůl a lotyšský kanonýr by tak zakončoval do prázdné branky, jenže v poslední chvíli přihrávku zastavil Kempný. Vítkovicím se nakonec podařilo udeřit při rovnovážném počtu hráčů na ledě. Lakatoš se ocitl na pro něj lehce netypickém místě, když na hranici brankoviště clonil Kovářovi ve výhledu. Jeho práce využil Richard Jarůšek, který střelou po ledě dokonale překvapil stojícího Kováře – 3:2. Sparta si ve druhé třetině nevěděla rady s dobrým pohybem Vítkovic, to bylo patrné i těsně před koncem druhé třetiny, když napadající Kotala zaskočil Mikliše, a ten si dal málem vlastní gól.

Ve třetí třetině se hrálo dlouho bez přerušení a byly to Vítkovice, které byly aktivnějším týmem. Kovář v brance Sparty nevypadal vůbec jistě a hned několik puků mu vypadlo z výstroje. Tlak domácích bohužel přerušil hvizd rozhodčích. To co na jedné straně Spartě prošlo, se na druhé straně pískalo, korunu tomu dodal fakt, že faulu se dopustil Kalus, ale na trestnou lavici sudí poslali Lindberga. A Sparta tuto nabídku dokázala využít, když od modré čáry přesně zamířil Michal Kempný – 3:3. Podrážení na Kriegera a Bukartse viděl sudí z bezprostřední blízkosti, ale opět se rozhodli, že zákroky Sparty byly v souladu s pravidly. Ze signalizovaného úmyslného ofsajdu na Stezku vypálil Němeček, který se tak musel zodpovídat Lakatošovi, jenž se vydal tento nesportovní zákrok mstít pěstmi. Němeček zvolil dobrou taktiku a s cílem neoslabit svůj tým, ze sebe udělal boxovací pytel. V přerušené hře byl aktivní zejména Kempný, který si neodpustil provokace před vítkovickou trestnou lavicí. Téměř vyprodaná OSTRAVAR ARÉNA pak čekala, jak se situací naloží rozhodčí, kteří se dlouho radili, jak celou situaci vyřeší. Vítkovický mstitel musel nakonec zamířit s vyšším trestem do kabin a soupeř dostal k dispozici pětiminutovou přesilovou hru. K překvapení domácích příznivců zůstala vrátka na trestné lavici Sparty zavřená. Vítkovičtí hráli obětavě a dlouho se úspěšně bránili, ale puk se přece jen dostal na levý kruh, kde byl osamocený Horák, proti jehož střele se Stezka nestihl přesunout – 3:4. Přesilová hra Sparty navíc pokračovala, ale v ní už vítkovičtí změnu skóre nepřipustili. Blízko vyrovnání byl střelou od modré Raskob, ale Kovář na poslední chvíli zasáhl přilbou. Do konce třetí třetiny zbývalo necelý pět minut, když se Buchtele provinil sekáním a domácí tak dostali příležitost vyrovnat, jenže neúspěšně. V závěru zamířil Stezka na střídačku, aby do hry pustil šestého bruslaře, ale ani tento krok vítkovickým nevyšel.

 

Ohlasy trenérů po utkání

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): Věděli jsme, že Vítkovice mají vynikající mužstvo, vynikající sezonu, drží se celou dobu nahoře. Potvrdili to, v tom zápase si myslím, že byly lepší. Stala se tam ta věc na pět minut, která si myslím rozhodla zápas. My jsme rádi, že jsme získali tři body.

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): Nádherný zápas, nádherná atmosféra. Myslím si, že to byl speciální večer pro spoustu lidí v Ostravě. Hráli jsme dobře, i když jsme nebyli od začátku ve vedení, ale kluci to otočili ten výsledek, šli si proto. Zkratové jednání Lakatoše nás dnes stálo body a díky tomu to nemáme. Já klukům tak, jako jsme hráli poslední domácí zápas s Třincem, nemám moc k vytknutí. Položili tam srdce, za což jsem strašně rád a za to jim děkuji.

 

Tipsport Extraliga

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Sparta Praha
3:4
(0:1, 3:1, 0:2)

Branky: 29. Mueller (Bukarts, Krieger), 31. Krieger (Mueller, Raskob), 36. Jarůšek (Grman, Lindberg) – 6. Kaše (Konečný, G. Thorell), 33. Buchtele (Horák, Mikliš), 48. Kempný (Sobotka), 51. Horák (Tomášek, Kaše). Rozhodčí: Šindel, Cabák – Komárek, Svoboda. Vyloučení: 3:4, navíc Lakatoš (VIT) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 9 693. Střely na branku: 21:24.

HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – J. Mikuš, Raskob, Koch, Grman, Gewiese, L. Kovář, Prčík – Bukarts, Krieger, Mueller – Jarůšek, Lindberg, Lakatoš – Kotala, Dej, M. Kalus – L. Krenželok, Chlán, Fridrich

HC Sparta Praha: Kovář – Jandus, Němeček, Mikliš, Kempný, Polášek, Moravčík – Kousal, Horák, Tomášek – Vauhkonen, D. Vitouch, Buchtele – Forman, Sobotka, Řepík – Konečný, G. Thorell, Kaše

 

 

Tipsport Extraliga 2022/2023

 

Místo zápasu

OSTRAVAR ARÉNA
Ruská 3077/135, Zábřeh, 700 30 Ostrava-Ostrava-jih, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761