Banner Promo

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec

Datum publikování:
:

Výsledky

TýmI.II.III.GVýsledek
HC VÍTKOVICE RIDERA0101Prohra
HC Oceláři Třinec1102Výhra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
31.1.2023 17:30 A tým 2022-2023 43

Report

VIT – TRI 1:2: Modro-bílí se nemají zač stydět

Foto: Petr Kotala

Utkání bylo ovlivněno brzkým vyloučením na straně Vítkovic a třinečtí si s úvodní přesilovou hrou dokázali poradit. Přesto tento moment domácí nesrazil Vítkovičtí povzbuzeni vítěznou bitkou Marka Kaluse šli za vyrovnáním. To se vzdálilo po brance Růžičky. Na tu sice dokázali vítkovičtí zareagovat přesilovkovou trefou Raskoba, jenže i přes drtivý tlak, přes který ve třetí třetině pustili domácí svého soupeře pouze k jedné střele, se Vítkovicím vyrovnat nepodařilo. Modro-bílí se ale nemají zač stydět.

Čtvrté derby sezony mělo pro oba celky z Moravskoslezského kraje hodně důležitý podtext. Třinec přijel do Ostravy po pěti porážkách v řadě a chtěl černou sérii zlomit. Ani Vítkovičtí na tom nebyli v předešlých zápasech dobře, tři předchozí prohráli a potřebovali se doma před vlastním publikem opět odrazit vzhůru. Po pátečním nezdaru s Hradcem nezůstal, s nadsázkou řečeno, v sestavě modro-bílých kámen na kameni. Do brány se postavil Lukáš Klimeš, proházení se odrazilo ve všech pětkách, vrátil se uzdravený Lindberg a nahradil na centru mezinárodní formace Kriegera. Mimo sestavu zůstal Marosz, Lakatoš se postavil na křídlo trojky s Fridrichem a Chlánem. Trenér Miloš Holaň udělal v dobré víře doslova průvan ve složení týmu.

Před samotným začátkem atraktivního duelu se ocenění dočkal výběr Moravskoslezského kraje, hokejistů do 15 let, kteří vyhráli hokejový turnaj v rámci Olympiády dětí a mládeže. Přímo na ledové ploše zlatým medailistům poděkoval náměstek hejtmana MSK Stanislav Folwarczny.

Ještě jeden podtext toto utkání mělo, a to charitativní. V rámci čtvrtého ročníku projektu O kapku lepší hokej, oblékli kapitáni obou celků speciální dresy s oranžovými motivy – oranžová je barva boje proti zákeřným chorobám krvetvorby, především u dětí. Celá projekt je pořádán ve spolupráci s nadací Kapka naděje.

První šanci měla na svědomí druhá vítkovická formace, když Lakatoš střílenou přihrávkou hledal tečujícího Fridricha. Ten se o chvíli později prohnal kolem levého mantinelu a střelou v podstatě překonal Mazance, jenže třineckému brankáři se puk svezl po zádech mimo branku. Prvním vyloučeným byl Krenželok, který se před vítkovickou střídačkou provinil nedovoleným bráněním. Bohužel síla třineckých přesilových her se projevila už po sedmnácti vteřinách, když na levém kruhu zůstal osamocený Nestrašil, který překonal Klimeše střelou o vzdálenější tyč – 0:1. Vítkovice měly příležitost k okamžitému vyrovnání, ale Bukartsův pokus z mezikruží byl zblokován. V sedmé minutě se do sebe po buly pustili Voženílek s domácím Kalusem, ten měl nakonec v bitce navrch a poslal Voženílka k ledu. Vylučovalo se také o malou chvíli později, kdy za třineckou brankou Dravecký zahákoval Kriegera. Změn doznala také elitní přesilovková formace, ve které se v roli falešného obránce střídali Bukarts s Lakatošem. Na střelu dostal nabito Mueller, jenže třinečtí obětavě zblokovali. Následně dvakrát pálil Lakatoš mimo branku, až jeho třetí střela našla cíl a Mazanec si vůbec nebyl jistý, kde má kotouč, ten ale zůstal před vítkovickými dorážkami skryt pod betony. Vítkovická první přesilová hra tedy úspěšná nebyla, ale zanedlouho dostali modro-bílí šanci na reparát, když Roth vyhodil kotouč na tribunu, jenže ani druhá přesilovka k brance nevedla. Těsně po návratu vyloučeného Rotha střílel nebezpečně Dej a jeho pokus ještě ze vzduchu neúspěšně dorážel Krenželok. Zahrozil také Třinec a nutno podotknout, že se jednalo o velmi nebezpečnou situaci. Klimeš ale proti střele Voženílka z mezikruží podržel Vítkovice. Ty byly i díky přesilovým hrám aktivnějším týmem, jenže jejich útočnému snažení vždy chyběl malý kousek, jako v případě Bukartsovy střely, která se od betonů odrazila, mimo Muellerův dosah. V osmnácté minutě si pro faul došel Krieger a na trestnou lavici opět putoval Dravecký. Lakatoš tvrdou ranou trefil Mazance a po narážečce s Muellerem pálil Krieger mimo. Vyrovnat mohl čtyři vteřiny před koncem první třetiny po Dejově přihrávce Krenželok, jenže po nejistém zákroku zůstal puk v Mazancově výstroji.

Po dvaceti vteřinách to za brankou s napadáním přehnal Raskob a byla z toho přesilová hra hostů. Vítkovice se bránily dobře, jenže průnik Nestrašila před branku zastavil faulem Dej a modro-bílí šli do tří. I v dvojnásobném oslabení si vítkovičtí vedli dobře a nepouštěli Třinec do velkých šancí, a když už se tak stalo, obětavě zasáhl Kovář a s následnou Marcinkovou střelou si výstavním zákrokem poradil Klimeš. Bohužel v závěru přesilové hry si rozhodčí nevšimli toho, že Třinec hrál v šesti a hosté tohoto okamžiku dokázali využít. Puk se dostal k Růžičkovi a ten neměl problém trefit odkrytou branku Vítkovic – 0:2. Vítkovice se draly za gólem, Grmanovu střelu chtěl dorážet Lakatoš, na kterého se vrhnul Kurovský, což si samozřejmě vítkovický útočník nenechal líbit. Oba kohouti tak pykali za hrubost a pokračovalo se ve čtyřech na obou stranách. Většího prostoru na ledě se rozhodl využít Raskob, který projel skrz celé hřiště, jenže Mazanec i přes nejistý zákrok udržel kotouč před brankovou čárou. Následně se ke střele dostal Mueller, jenže jeho pokus zblokoval Doudera. Šanci ke snížení dostaly Vítkovice poté, co Kurovský v rohu zcela evidentně přidržel v souboji Kocha. Domácí to v přesilové hře zkusili s pěti útočníky, ale ani to ke gólu nevedlo. S blížícím se závěrem přesilové hry se na modrou čáru vrátil Raskob, který dostal nabito a prostřelil vše, co mu stálo v cestě – 1:2. Jenže chvíli po vítkovické brance napadající Lednický nešťastně zasáhl vysokou holí Marinčina a Třinec si tak mohl vzít dvoubrankové vedení zpět. Blízko tomu byl Růžička, který pálil do odkryté branky, jenže Grman se proti jeho střele vrhl včas a zblokoval ji. V závěru přesilové hry Dej u modré čáry vystihl přihrávku třineckých a Hudáček jej tak musel zpomalit hákováním. Vítkovice si ale mnoho příležitostí nevypracovaly, bohužel v závěru přesilové hry zůstalo špatné střídání Třince opět nepovšimnuto. Do dobré střelecké příležitosti se dostal Kotala, který ale ještě hledal Muellera, jenže Kotalova přihrávka nebyla úplně přesná a americký střelec měl potíže se zpracováním. V závěru za vítkovickou brankou Grmana podrazil Marcinko, ale ani nyní se na třinecké straně nevylučovalo. To až čtyři vteřiny před koncem si sudí vybrali Kriegera, kterého poslali na trestnou lavici za zdržování hry.

Do třetí třetiny tak Třinec vstoupil s výhodou přesilové hry a po sérii odrazů se k zajímavé střele dostal Daňo, ale naštěstí nemířil přesně. Po návratu vyloučeného Kriegera se Vítkovice dostaly do přečíslení, ale Třinec opět odolal. S Kovářovou dělovkou si pak poradil Mazanec. Dobře zaplněná OSTRAVAR ARÉNA bouřila, protože na ledě bylo k vidění hned několik nepotrestaných zákroků na vítkovické hráče. Obrovskou šanci měla druhá formace, když Fridrich dobře vybojoval kotouč, posunul jej na Lakatoše, ale ten zblízka neprostřelil Mazance. Vítkovice zatlačily soupeře, ale přihrávka na Mikuše, který by střílel do prázdné branky, byla v poslední chvíli zblokována. Po faulu na Muellera, který se rval v předbrankovém prostoru s početní převahou soupeře z toho byla přesilová hra pro Vítkovice. V ní Lakatoš dobře hledal na zadní tyči Lindbergovu hokejku, jenže ta byla v poslední chvíli nadzvednuta. Třinec byl pod obrovským tlakem Vítkovic a nebyl schopný se dostat z vlastního obranného pásma, natož pomýšlet na ofenzivu. S podivem, že se nevylučovalo ani poté, co Daňo bez hokejky stáhl k ledu Mikuše. Jediným výsledkem vítkovického tlaku tak byla tyč, kterou nastřelil Raskob. Po oddechovém času Vítkovic logicky zůstal Klimeš na střídačce, jenže hosté situaci ustáli a probránili se k výhře.

 

Ohlasy trenérů po zápase

Zdeněk Moták (HC Oceláři Třinec): Já si myslím, že přesně takové vítězství jsme dneska potřebovali. Bylo to udřené, ubojované, ublokované, projevila se obrovská síla domácích hlavně v té útočné fázi. Hlavně ve třetí třetině nás doslova sevřeli. Výborně nám zachytal Mazanec, takže velká gratulace do šatny a poděkování, protože opravdu je to první krok k nějakému návratu k dobrým a kvalitním výsledkům.

 

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): Vynikající zápas, parádní atmosféra, parametry play off. Já myslím, že tam bylo úplně všechno, i bitka i snaha. Dřeli jsme do poslední minuty, zavřeli jsme Třinec, ten ve třetí třetině skoro nevyjel z pásma. Hráli jsme agresivně. Já nemám pocit, že v tomto směru můžu hráčům něco vytknout, ale rozhodly samozřejmě góly. My jsme dali jenom jeden. Měli jsme spoustu přesilovek na to, abychom ten zápas alespoň vyrovnali. Soupeř z toho dal dva góly, když nepočítám, že tam hráč skočil v poslední sekundě. Spousta šancí, nadřeme se na góly, ale musím říct, že Třinec dneska pro to udělal úplně všechno. Já nevím, jestli dneska měli nějakých třicet zblokovaných střel, takže asi toto potom i rozhodlo. Není to ale něco, co bychom měli dnes hráčům vyčíst. Nemám opravdu, co bych jim vyčetl. Porvali se o to, jeli nadoraz od začátku do konce, chybělo tam někdy prostě i štěstí. Tyčka, brankář soupeře zachytal výborně. V tomto stylu hry musíme pokračovat v zápase se Spartou.

 

Tipsport Extraliga

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec
1:2
(0:1, 1:1, 0:0)

Branky: 36. Raskob (Bukarts, Mueller) – 6. Netrašil (Růžička, Daňo), 24. Růžička (Nestrašil, Marinčin). Rozhodčí: Hejduk, Ondráček – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 6:7, navíc Kalus (VIT) a Voženílek (TŘI) 5 minut za bitku. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 8 459. Střely na branku: 29:15.

HC VÍTKOVICE RIDERA: Klimeš – J. Mikuš, Raskob, Koch, Grman, Gewiese, L. Kovář, Prčík – Bukarts, Lindberg, Mueller – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Kotala, Krieger, M. Kalus – L. Krenželok, Dej, Lednický

HC Oceláři Třinec: Mazanec – Marinčin, Doudera, Jeřábek, Zahradníček, Roth, Čukste – Růžička, Marcinko, Voženílek – Daňo, Hudáček, Nestrašil – Hrehorčák, M. Roman, Chmielewski – Kurovský, Dravecký, Hrňa – Buček

 

 

Tipsport Extraliga 2022/2023

  

Místo zápasu

OSTRAVAR ARÉNA
Ruská 3077/135, Zábřeh, 700 30 Ostrava-Ostrava-jih, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761