Banner Promo

HC ŠKODA PLZEŇ – HC VÍTKOVICE RIDERA

Datum publikování:
:

Výsledky

TýmI.II.III.GVýsledek
HC ŠKODA PLZEŇ0022Prohra
HC VÍTKOVICE RIDERA0123Výhra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
10.1.2023 17:30 A tým 2022-2023 41

Report

PLZ – VIT 2:3: Plzeňské prokletí zlomeno, Vítkovice na tripu stoprocentní

Foto: Roman Turovský

Po dvou výhrách na probíhajícím tripu by leckdo mohl říct, že Vítkovice mají splněno. Jenže modro-bílí takto nepřemýšlí. Od úvodních minut bylo jasné, že se na západ Čech přijely porvat o body. Po bezbrankové první třetině poslal Vítkovice do vedení Lakatoš. Průběh utkání sice Vítkovicím notně zkomplikovalo dvojnásobné oslabení, ale Vítkovice následně ukázaly větší vůli po vítězství a poprvé od 18. listopadu 2016 vezou z plzeňského ledu všechny tři body.  

Třízápasový venkovní trip pro Vítkovice vyvrcholil v Plzni. Bez ohledu na to, kolik bodů v tabulce dělilo před zápasem oba soupeře a bez ohledu na to, že Ostravané do LOGSPEED CZ Arény přijeli po dvou výhrách, byli více méně favoritem zápasu domácí. Pro Vítkovice je led Plzně dlouhodobě jakoby zakletý, body z něj se pravidelně nerodí a bouřlivá až agresivní atmosféra Západočechů dodává Škodovce vždy speciální náboj navíc. Ani toto utkání nemělo být pro Severomoravany snadné. A to už jen z toho pohledu, že ze sestavy kvůli disciplinární stopce vypadl obránce Patrik Koch a druhý slovenský reprezentant v zadních řadách ostravského celku Mário Grman laboroval s virózou. To znamenalo, že trenér Miloš Holaň nemohl ponechat vítěznou sestavu z předešlých zápasů, kdyby sebevíce chtěl. Naopak, musel hodně improvizovat! Při nedostatku beků do obrany posunul útočníka Rastislava Deje.

Úvod zápasu patřil Vítkovicím, které se držely v útočném pásmu, ale jejich útočnému snažení chyběla finální přihrávka. Po Stehlíkově pokusu od modré čáry zasahoval Pavlát betonem, ale k dorážce se nikdo nedostal. Vítkovice působily v úvodu aktivnějším dojmem, ale první vážnou šanci si vypracovali domácí. Ti využili nepřesné přihrávky vítkovických obránců na modré čáře a do samostatného úniku byl vyslán Samuel Bitten. Ten ale tváří v tvář Klimeše nepřekonal. O pár vteřin později měl domácí útočník druhou šanci, ale tentokrát nestihl zakončit, protože byl bolestivě zasažen vysokou holí Jakuba Stehlíka, který si tak musel odpykat čtyřminutový trest. Hned po buly nebezpečně pálil Rekonen, ale to bylo vše, co plzeňští v úvodní přesilové hře předvedli. Na druhé straně za Pavlátem zazvonila tyč po střele Raskoba od modré čáry, ten chtěl využít dobrého Muellerova pohybu na hranici brankoviště. Americký útočník byl vidět i později, když střílenou přihrávkou hledal na hranici brankoviště hokejku Bukartse, jenže nejlepší střelec Vítkovic minul. Následně Vítkovice špatně střídaly a na modré čáře hráči nechali osamoceného Mertla. Tomu ale chyběla rychlost a s jeho střelou si Klimeš poradil, stejně jako s pokusem Rekonana o chvíli později.

Druhou třetinu odstartovaly zmatky Lukáše Klimeše za vlastní brankou, Plzeň ale jeho zaváhání naštěstí nepotrestala. Po povedené stahovačce pálil Krieger, který byl mezi domácí čtveřicí osamocen, a tak udělal to nejlepší, co mohl. Nebezpečně vypadala i akce Muellera, jenže ani tentokrát nikdo z vítkovických nedosáhl na jeho přihrávku mířící na vrchol brankoviště. Po jednom ze soubojů zůstal v útočném pásmu otřesený Kovář, který si v pádu lehce pokroutil levou nohu, případná ztráta dalšího obránce by pro Vítkovice mohla být fatální. Kovář se ale oklepal a vrátil se do hry. Vítkovice dlouho čekaly na přesilovou hru, jenže Plzeň hrála čistě, a když už se faulu výjimečně dopustila, nebylo pískáno. Jako třeba po podražení Kriegera v obranném pásmu Vítkovic. Ty si následně vytvořily dobrý tlak v útočné třetině. Aktivní byl zejména Raskob, který dlouho hledal cestu kudy proniknout k brance. Nakonec se vítkovický obránce odhodlal ke střele, s tou si Pavlát sice poradil, ale vyrazil puk jen před sebe a na brankovišti byl nejpohotovější Lakatoš, který poslal Vítkovice do vedení – 0:1. Chvíli po úvodní brance Suchý za brankou přidržel Gewieseho a Vítkovice dostaly možnost navýšit své vedení v přesilové hře. Jenže ani Vítkovicím se v přesilové hře nepodařilo nějak zásadně ohrozit branku domácích. Po Kriegerově přihrávce ukázal šikovné ruce Bukarts, když rychlou kličkou oklamal jednoho z obránců, ale Pavlát si s jeho střelou poradil a vyrazil puk ramenem. Také Klimeš musel vytáhnout povedený zákrok a střelu Holešinského efektivně zlikvidoval lapačkou. Vítkovice dostaly k dispozici druhou přesilovou hru poté, co domácí špatně střídali. V úvodu početní výhody bylo patrné, že Vítkovice se snaží trochu změnit své zavedené přesilovkové kombinace, na které byli domácí dobře připraveni, šance ale nepřišly. Dobré parametry měla až Kriegerova střela z mezikruží, ani ta ale brankou neskončila. Brzy se role na ledě obrátily a po faulu Chlána byla k vidění přesilová hra domácích Indiánů. Nebezpečně vypadaly zejména střely plzeňských obránců, jenže vítkovická čtveřice pracovala před Klimešem výborně a spoustu puků dokázala zblokovat.

Průnik Kvasničky v úvodu třetí třetiny nebyl na první pohled špatný, ale chybělo mu přesnější zakončení. To ale nechybělo Schleissovi, který se opřel do kotouče na vrcholu levého kruhu a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Gól plzeňského kapitána se musel zkoumat na videu, protože vítkovičtí reklamovali, že clonící Kryštof Hrabík stál v brankovišti. To se u videa potvrdilo a skóre se tak neměnilo. Krátce na to se ve středním pásmu faulu dopustil Gewiese. Vítkovický obránce za zásah od oblasti hlavy a krku inkasoval pětiminutový trest a Vítkovice musely pokračovat se čtyřmi obránci a suplujícím Dejem. Plzni se moc nedařilo, dobrou střelu měl Rekonen, jenže bránící čtveřice byla i teď včas u puku a dorážku nepřipustila. Osmašedesát vteřin před návratem Krejsy, který odpykával Gewieseho trest, Vítkovicím zkomplikoval situaci Marek Kalus, který odpálil kotouč z obranného pásma až na tribunu. Vítkovice tak čekala dvojnásobná přesilová hra Plzně. Domácím k využití stačily jen čtyři vteřiny. Po čistě vyhraném buly se ke střele dostal Rekonen, který mířil na vzdálenější tyč, Klimeš puk vyrazil, ale ten se odrazil přesně na hůl Holešinského a ten potrestal faul na jeho osobu – 1:1. V pokračující přesilové hře Plzeň Klimeše neohrozila. Po Kotalově faulu ale domácí mohli navázat tam, kde před malou chvíli skončili. Proti Pourově střele se musel opět vytáhnout Klimeš, který rychle zareagoval na změnu směru kotouče. Tentokrát byly Vítkovice úspěšnějším týmem. Škoda jen, že si sudí nevšímali souboje v rohu kluziště, ve kterém Kodýtek zcela úmyslně srazil helmu Raskobovi a Vítkovice tak chvíli musely hrát ve čtyřech. S touto situací si Holaňovi svěřenci poradili a navíc svého soupeře dokonale zaskočili. Krieger si u mantinelu poradil s dvojnásobnou přesilou a v pádu dokázal přihrát Muellerovi, který přesnou ranou mezi Pavlátovy chrániče zmrazil domácí publikum – 1:2. Za necelé dvě minuty vítkovické vedení navýšil Kotala, kterého precizní žabičkou vyslal do útoku Krenželok. Kotala přebruslil Schleisse který navíc v souboji ztratil hokejku, a bekhendem zavěsil pod víko, čímž si připsal první branku ve vítkovickém dresu – 1:3. Téměř tři minuty před třetí sirénou Pavlát zamířil na střídačku a domácí zkusili hru bez brankáře. Blízko gólu byl Lakatoš, který dostal kotouč z obranného pásma, ale následně bekhendem nezamířil přesně. Na druhé straně Zámorského tvrdou ránu obětavě vyklekl Kotala. Domácím se risk s odvolaným brankářem přece jen vyplatil. Jiříček nabil na střelu Schleissovi a jeho branka byla tentokrát regulérní – 2:3. Jedenasedmdesát vteřin před koncem tak ještě nebylo o vítězi z daleka rozhodnuto. Vítkovice ale těsný náskok uhájily a odváží si všechny body.

 

Ohlasy trenérů po utkání

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): Zápas se mi těžko hodnotí. Měli jsme v zádech dvě prohry, dnes jsme chtěli vstřelit první branku, avšak to se nám nepovedlo. Měli jsme v zápase spoustu šancí, bohužel jsme je nedokázali proměnit. To jsou poté rozhodující momenty v těch zápasech. V závěru už jsme vše prakticky jen honili, dokázali jsme sice vyrovnat, avšak Vítkovice nám záhy hned znovu odskočily. Do dalších zápasů musí být větší bojovnost, protože náš výkon nebyl dobrý. Každý si musí sáhnout do svědomí, protože takhle se o body nebojuje.

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): Nesmírně těžké utkání. My jsme na tripu, šest dní mimo domov a tohle pro nás bylo třetí venkovní utkání. Věděli jsme, že je Plzeň velice nebezpečná, řekli jsme si proto před zápasem, že chceme hrát první třetinu na 0:0. I do druhé jsme chtěli vstoupit podobně, naštěstí se nám podařilo vstřelit první gól a hráči měli najednou větší seběvědomí. Peklo pro nás byla ale třetí třetina, hlavně díky naší nedisciplinovanosti. Zde se zápas lámal, kluci bojovali, zblokovali spoustu kotoučů, navíc Klimeš v bráně nás hodně podržel. Hráči předvedli neskutečný kus práce, spousta jich totiž nemohla naskočit. Pro nás to jsou hodně vydřené body, ukázali jsme vnitřní sílu, z minima jsme dnes vytěžili maximum.

 

Tipsport Extraliga

HC Škoda Plzeň – HC VÍTKOVICE RIDERA
2:3
(0:0, 0:1, 2:2)

Branky: 48. Holešinský (Rekonen, Zámorský), 59. Schleiss (A. Jiříček, Pour) – 29. Lakatoš (Raskob, Krenželok), 54. Mueller (Krieger), 55. Kotala (Krenželok). Rozhodčí: Sýkora, Šindel – Brejcha, Gerát. Vyloučení: 2:5, navíc Gewiese (VIT) 5 minut + do konce utkání za úder do oblasti hlavy a krku. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 210.
Střely na branku: 39:28.

HC Škoda Plzeň: Pavlát – Baránek, Zámorský, Piskáček, A. Jiříček, Houdek, Kvasnička – Schleiss, Kodýtek, Hrabík – Blomstrand, Mertl, Holešinský – Pour, Suchý, Rekonen – Bitten, Soukup, Malát

HC VÍTKOVICE RIDERA: Klimeš – J. Mikuš, Raskob, Gewiese, J. Stehlík, Dej, L. Kovář – Bukarts, Krieger, Mueller – Kotala, L. Krenželok, Lakatoš – Fridrich, Chlán, Kalus – Lednický, Bernovský, Půček – Krejsa
 

 

 

Tipsport Extraliga 2022/2023

Místo zápasu

LOGSPEED Aréna Plzeň
Štefánikovo nám. 833/1, Jižní Předměstí, 301 00 Plzeň-Plzeň 3, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761