Banner Promo

HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA

Datum publikování:
:

Výsledky

TýmI.II.III.GVýsledek
HC Energie Karlovy Vary0011Prohra
HC VÍTKOVICE RIDERA1113Výhra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
8.1.2023 15:30 A tým 2022-2023 36

Report

Foto: Kateřina Pelikánová

KVA – VIT 1:3: Zápas ve Varech měly Vítkovice pod kontrolou

 
Také druhý víkendový venkovní zápas přinesl Vítkovicím plný bodový zisk. Ostravané snad s výjimkou posledních nervózních okamžiků v závěru měli utkání v Karlových Varech plně pod kontrolou. Ustáli čtyři oslabení i dlouhou pětiminutovou nevýhodu. O góly se podělily tři formace.

K nedělnímu duelu do Karlových Varů zamířili hokejisté Vítkovic rovnou z Českých Budějovic, kde v pátek dokázali vyhrát s čistým kontem. Podle zásady, že vítězná sestava se nemění, přistoupili ostravští trenéři i k utkání na ledě Energie, byť k jedné drobné korekci sáhli, když na pozici 13. útočníka vystřídal Krejsu Bernovský.

Možná i díky prakticky absenci cestování působili Vítkovičtí od prvních sekund velice aktivně a Vladislav Habal v bráně Varů se ocitl rychle pod tlakem. Domácí se pokoušeli oplácet stejnou mincí hlavně díky úspěšnému obracení hry. Vyloženou tutovku si ale ani jeden z týmů v úvodu utkání nevytvořil. Jak plynul čas, aktivita se znovu vracela více na hole Vítkovických, ti měl minimálně územní převahu a dokázali ohrožovat bránu soupeře. Například Kriegerovým pokusem, či Chlánovou ranou z kruhu. Vary dostaly soupeře pod tlak ve chvíli, kdy si Beránek dokázal vybruslit od mantinelu expresně zakončil ze středu, Aleš Stezka ale byl připraven. V 15. minutě vystihla první formace chybu v karlovarské rozehrávce. Zrodila se první velká šance a tím i gólová situace. Bukarts získal kotouč a přesunul na Kriegera, jenž posunul vedle na volného Petera Muellera, který se z mezikruží nemýlil a poslal Vítkovice do vedení – 0:1. Ostravská aktivita vstřeleným gólem nabyla ještě na větší intenzitě a i díky dobré defenzivě se Energetici do konce první části jen marně snažili najít recept na úspěšné založení útoku, nemluvě o nějakém vážnějším ohrožení vítkovické klece.

Druhá část začala znovu lépe pro hosty, jenže dobrý úvod rychle zbrzdilo vyloučení a první přesilovka pro Varské. A v ní hned na začátku pálil hodně nebezpečně Koblasa, jenže nebyl přesný. Více Ostravané soupeři nedovolili a oslabení ustáli. Ve 28. minutě se vytáhl Aleš Stezka, když úspěšně zlikvidoval pohotovou střelu Grígera po vyhraném buly před vítkovickou bránou. Karlovarští se sice v úvodní výhodě nedokázali více prosadit, ale v rovnovážném stavu, především kolem poloviny utkání, začali produkovat zajímavé útočné akce a dokázali se delší čas udržet v obranném pásmu Ostravanů. I tak byli ve 29. minutě modro-bílí blízko druhému gólu, když po rychlém brejku zůstal puk v brankovišti vedle dezorientovaného Habala. Naneštěstí pro Vítkovické chyběl kdokoli, kdo by volný kotouč do odkryté klece dorazil. Hosté znovu prokázali výbornou práci v defenzivě, když ustáli bez většího ohrožení i druhé oslabení v zápase, zatímco na hlavy Energetiků se snesl pískot z už tak velmi prořídlých tribun. Frustrace domácích fandů se zvýšila ve 36. minutě, kdy Gewiese po křížném pasu do druhé vlny zavezl kotouč až k bráně a posunul jej na volného Petra Chlána, pro kterého nebyl problém puk zamést do odkryté klece – 0:2. Krásná kombinace navýšila vedení Ostravanů, kteří ale bezprostředně po vstřelení branky museli už potřetí v utkání odolávat přesile soupeře. Znovu byli úspěšní a prokázali, že mají jedno z nejlepších oslabení v celé soutěži.

Třetí perioda začala přesilovou hrou Vítkovic, ve 44. minutě se hosté dočkali první početní výhody v zápase, škoda jen, že ji nedokázali i přes souvislý tlak využít. V mezihře se snažili Karlovarští přidat na ofenzivní straně a dostat Ostravany do sevření. Modro-bílí reagovali důraznější hrou, jenže ve 47. minutě trefil Patrik Koch Fina Juusolu a slovenský reprezentant inkasoval trest na pět minut a do konce utkání. Pětiminutové oslabení bylo další výzvou pro speciální tým Vítkovic, zatímco pro Energetiky se otevřela šance, jak se dostat do zápasu. A začali zostra, důraz Beránka hasil v poslední chvíli zuby nehty Stezka. Po Půlpánově ráně z úhlu dokonce za Stezkou zvonila tyč. I když modro-bílí dokázali navzdory nevýhodě ohrozit karlovarskou bránu, třeba únikem Lednického, v oslabení se notně zapotili. To ale nic nezměnilo na tom, že ustáli plných pět minut v početní nevýhodě. A Karlovarským unikal čas mezi prsty. V 55. minutě se Stezka nenechal nachytat nečekaným odrazem po nahození ze středního pásma a směřoval svůj výkon ke druhé nule v řadě. Vítkovice měly zápas pevně pod kontrolou, což jen umocnila druhá přesilovka čtyři minuty před koncem. Modro-bílí se rozhodně nikam bezhlavě nehnali, koncentrovali se na úspěšné dovedení utkání a svého snažení do vítězného konce. Dvě minuty před koncem odvolali domácí brankáře a risk v šesti hráčích jim vyšel. Dávid Gríger 83 sekund před třetí sirénou prolomil Stezkovu neprůstřelnost – 1:2. Vzruch posledních sekund přinesla šarvátka po ataku vítkovického brankáře před bránou. Odnesl jej domácí Černoch osobním trestem a Vary oslabením. Navzdory tomu se Západočeši dostali do úniku, Beránkovo sólo zastavil nedovoleně Grman. Síly se při následné powerplay zase překlopily na stranu domácích. Byly to dramatické závěrečné vteřiny, nakonec Dominik Lakatoš dokázal trefit odkrytou klec soupeře a uzavřel gólový účet zápasu – 1:3.

 Vítkovice vyhrály i druhé venkovní utkání víkendu za tři body. Rovnou z Varů se pak tým přesouvá do Plzně, kde jej v úterý čeká třetí venkovní duel v řadě.

 

Ohlasy trenérů po utkání

Vojtěch Šik (HC Energie Karlovy Vary): V první třetině jsme se nedostali přes obranu soupeře, což jsme chtěli změnit do druhé třetiny. Myslím si, že se nám to povedlo. Vybojovali jsme si přesilové hry. V zápasech nás provázela asi těžkost na hokejkách, v posledních zápasech nám přesilovky nejdou. Nemohli jsme se prosadit ani ve třetí třetině, kdy jsme měli pětiminutovou početní převahu. Kdybychom si tam pomohli jedním gólem, tak jsme mohli utkání zremizovat a možná i otočit na druhou stranu. To se nám nepovedlo. Na přesilovkách budeme muset zapracovat a věříme, že se to otočí.

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): První třetinu jsme odehráli výborně. Navázali jsme na výkon z Českých Budějovic. Měli jsme dobře odstoupenou obranu a soupeře jsme k ničemu nepustili. Zaslouženě jsme šli do vedení. Ve druhé třetině jsme byli nedisciplinovaní, což nás provázelo i do závěrečné dvacetiminutovky. Naštěstí se nám podařilo odskočit. Klíčový moment podle mě nastal, kdy jsme bravurně zvládli pětiminutové oslabení, ve kterém jsme zvládli fantastický a obětavý výkon. Tímto jsme si pro vítězství zaslouženě dokráčeli. I když jsme domácím nabídli infarktový závěr, kdy jsme se v přesilovce nechali vyloučit. To je jediné, co mě na našem dnešním výkonu mrzí, naše nedisciplinovanost. Mohlo nás to stát body. Získali jsme tři, s čímž jsme spokojení a děkujeme hráčům do kabiny.

 

Tipsport Extraliga

HC Energie Karlovy Vary – HC VÍTKOVICE RIDERA
1:3
(0:1, 0:1, 1:1)

Branky: 59. Gríger (Stříteský, T. Rachůnek) – 15. Mueller (Krieger, Bukarts), 36. Chlán (Gewiese), 60. Lakatoš. Rozhodčí: Horák, Pražák – Brejcha, Malý. Vyloučení: 4:5, navíc Koch (VIT) 5 minut + do konce utkání za napadení a Černoch (KVA) 10 minut osobní trest za nesportovní chování. Bez využití. Diváci: 2 723. Střely na branku: 23:18.

HC Energie Karlovy Vary: Habal – Huttula, Pulpán, Stříteský, Bartejs, Dlapa, Rulík, Rohan – Koblasa, Černoch, Kohout – T. Rachůnek, Gríger, Koffer – Juusola, Hladonik, Kružík – Redlich, Jiskra, Beránek

HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – J. Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, J. Stehlík – Bukarts, Krieger, Mueller – Kotala, L. Krenželok, Lakatoš – Fridrich, Chlán, Krejsa – Půček, Dej, Lednický – Bernovský

 

 

Tipsport Extraliga 2022/2023 – po 36. kole

Místo zápasu

KV Arena
Západní 1812/73, 360 01 Karlovy Vary, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761