Banner Promo

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov

Datum publikování:
:

Výsledky

TýmI.II.III.GVýsledek
HC VÍTKOVICE RIDERA1315Výhra
HC VERVA Litvínov1113Prohra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
23.10.2022 16:00 A tým 2022-2023 14

Report

VIT – LIT 5:3: Vítkovická tvrz stále nedobyta!

Foto: Petr Kotala

Do Vítkovic sice přijel poslední tým extraligové tabulky, ale všem muselo být jasné, že Verva má svou kvalitu a ve svém týmu navíc tři hráče, kteří v minulosti oblékali vítkovický dres a kteří měli o motivaci postaráno. Patrik Zdráhal sice dokázal Stezku překonat, ale jeho gól znamenal pouze snížení. Vítkovice před více než šesti tisíci fanoušky uhájily domácí neporazitelnost.

Nedělním zápasem vstoupily Vítkovice i celá Tipsport Extraliga do druhé čtvrtiny základní části. Ostravané na svém ledě přivítali Litvínov, který sice aktuálně v tabulce byl na posledním místě, nicméně i díky několika ostravským odchovancům a především kvůli předešlým nezdarům bylo jasné, že domácím bude velice nepříjemným soupeřem. Modro-bílí po pátečním triumfu nad Libercem vítěznou sestavu neměnili.

Zápas měl dvojí slavnostní úvod. Nejprve obdržel výroční dres s číslovkou 800 útočník Rastislav Dej, který významný milník ve své kariéře – osm stovek extraligových startů – zkompletoval v pátek a v tomto utkání jej překročil. Následovala ještě připomínka nedávných 80. narozenin bývalého vynikajícího vítkovického útočníka Stanislava Kurovského, který následně také vhodil čestné buly střetnutí.

První střelu utkání měl na svědomí Lindberg, ale Godla ucpal mezírku u první tyče a úspěšný byl následně i proti střele Krejsy. Poprvé bylo horko před vítkovickou brankou poté, co se puk odrazil od zadního mantinelu přímo do vítkovického brankoviště, Stezka ale celou situaci s přehledem zvládl vyřešit a dorážku Hlavy chytil. Nadějně vypadal dlouhý pas Koláře, který jej vyslal na Zygmunta, jehož střelu ale zablokoval Kovář. Dobrým napadáním se do příležitosti dostala druhá formace, když Lakatoš za brankou vybojoval puk a okamžitě hledal přihrávkou před branku najíždějícího Chlána, ten ale jeho nabídku nezužitkoval. Domácí obraně pořádně zatopil Krieger, který chyboval v rozehrávce, ale následně svou chybu napravil, když v dobré příležitosti zablokoval hokejku jednomu z litvínovských útočníků. Na druhé straně byla opět vidět druhá vítkovická letka, ale střela Chlána ani následná dorážka Fridricha do branky neprošla. První přesilovou hru si díky faulu Lakatoše zahráli hosté. Domácí začali dobře, když litvínovské aktivně napadali, navíc po zakázaném uvolnění z Godlovy hole, se hra přesunula do útočného pásma Vítkovic, kde modro-bílí sbírali cenné vteřiny. Litvínov ale následně rychle přešel středním pásmem a díky přesné střele Estephana šel do vedení – 0:1. Z následného útoku navíc mohli hosté přidat druhou branku, když se Heltovi s Hlavou povedlo přečíslit obranu Vítkovic, Hlavova střela ale naštěstí nebyla přesná. Vyrovnání měl na holi Mueller, ale jeho případná trefa by nejspíše neplatila kvůli jeho postavení v brankovišti. V závěru první třetiny se provinili faulem také hosté a na řadu tak přišla přesilová hra Vítkovic. V té modro-bílí uzamkli soupeře před Godlou a přesnými přihrávkami Vervu nepustili k puku. Dobrou střelu vyslal Lakatoš, ale puk prosvištěl těsně nad brankou. Za malou chvíli se puk znovu dostal k Lakatošovi, který tentokrát zamířil přesně do horního rohu Godlovy branky – 1:1.

Ve druhé třetině se dočkali branky fanoušci brzy. Lakatoš využil pravidla o hybridním zakázaném uvolnění, dobruslil kotouč a ihned hledal najíždějícího Fridricha. Ten sice Godlu nepřekonal, ale puk se odrazil přesně na hůl Petra Chlána, který poslal domácí do vedení – 2:1. Litvínov však záhy dostal příležitost k vyrovnání díky faulu Lednického. Zdálo se, že po jasném faulu na Deje za brankou se stav na ledě srovná, ale píšťalka rozhodčích tentokrát zůstala hluchá. O pár vteřin později ale Koch sroloval u mantinelu jednoho ze soupeřů a Litvínov ponechanou výhodu využil díky přesné střele Wesleyho a co víc, Verva pokračovala i nadále v přesilové hře – 2:2. V následující výhodě ale Chemici na obranu Vítkovic nevyzráli. Litvínov měl díky dvou slepeným přesilovým hrám opticky navíc, to se ale mohlo změnit po faulu Zemana na Fridricha, který byl sražen k zemi mimo držení puku, ale i po tomto zákroku hosté pokračovali v plném počtu. To se ale změnilo o pár vteřin později, když Wesley poslal k zemi Lednického pronikajícího podél mantinelu. Vítkovice ale tentokrát početní výhodu nezužitkovali. Vedení mohl Vítkovicím vrátit Fridrich, který ale nedokázal zvednout kotouč nad Godlův beton. Úspěšný nebyl ani při dorážce Kovářovy střely, kdy si Godla s jeho bekhendem poradil. Vítkovice ale i nadále pokračovaly s kotoučem na holi, Fridrich našel na levém kruhu Lindberga, který zamířil přesně k tyči – 3:2. Zvýšit vedení mohl Lednický, ale vítkovický mladík v pádu nezamířil přesně a před dorážejícím Krejsou puk odklidil Godla. Do konce druhé třetiny zbývala poslední minuta, když na led naskočila první formace. Krieger vybojoval ve středním pásmu puk pro Bukartse, který s Muellerem přečíslili obranu Litvínova. Bukarts ale ideální chvíli pro střelu nebo přihrávku prováhal. Puk se ale dostal ke Kriegrovi, který našel přesnou přihrávkou u tyče číhajícího Muellera, jenž navýšil vedení – 4:2.

Litvínov sice začal třetí třetinu aktivněji, ale byly to Vítkovice, které jako první udeřily. Nahozený kotouč podél mantinelu doputoval až na hůl Raskoba, který střelou z první překvapil Godlu – 5:2. A i další Raskobova střela nadělala brankáři Litvínova pořádné starosti. Šanci nadechnout se dostali litvínovští po přísném vyloučení Grmana, který čistil Stezkovo brankoviště dle rozhodčích až příliš horlivě. Vítkovice ale aktivní hrou nepustily Chemiky k jediné střele! Po návratu vyloučeného Grmana se ale hosté přece jen radovali. Hrubou individuální chybu na útočné modré čáře udělal Bukarts, který se k unikajícímu Zdráhalovi vracel, seč mu síly stačily, ale ex-vítkovický útočník rychlou kličkou a střelou mezi betony překonal Stezku – 5:3. Třígólové vedení mohl modro-bílým vrátit Krieger, ale Godla jeho střelu na bližší tyč přečetl. OSTRAVAR Aréna se dostala do varu po několika sporných posouzeních situace na ledě. Nejprve byl k zemi sražen ve středním pásmu Bukarts a Hlavově velké příležitosti předcházel zcela jasný ofsajd hostí. Litvínov se naopak dostal na koně a dlouho kombinoval v útočném pásmu. Domácí se osvobodili pouze za cenu zakázaného uvolnění. Přes dvě minuty zbývaly do konce třetí třetiny, když Godla zamířil na střídačku a Litvínov to zkusil se šesti bruslaři v poli. Jejich snahu nepřerušil ani jasný zásah vysokou holí do Kriegerovy tváře. Litvínov se provinil zakázaným uvolněním a tak se Godla musel vrátit do hry, při nejbližší možné chvíli se ale na střídačku vrátil. O gól do prázdné branky se snažil Lakatoš, ale v pádu minul. Závěrečné vteřiny strávili domácí v přesilové hře, neboť aktivního Fridricha, který se dral za kotoučem, srazil k zemi Sukeĺ.

 

Ohlasy trenérů po utkání

Karel Mlejnek (HC Verva Litvínov): Já si myslím, že jsme dnes nastoupili proti organizovanému a trpělivému soupeři a chtěli jsme do utkání vstoupit podobnou hrou. Trpělivě a bez chyb. Myslím si, že se nám to v úvodu utkání podařilo. Trošku nás mrzí inkasovaná branka v oslabení, protože víme, že Dominik Lakatoš to střílí na první tyč, bohužel. Tento gól ovlivnil vstup a charakter druhé třetiny, kde si myslím, že domácí byli lepším týmem. Ve třetí třetině bohužel znovu ovlivnění brzkou brankou a poté samozřejmě naše snaha dotáhnout a korigovat výsledek, bohužel marná.

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): Z našeho pohledu byl Litvínov velice těžký soupeř. Velká síla v útočné fázi. Ten začátek se nám nepovedl, znovu jsme dotahovali a třetina skončila 1:1. Nabádali jsme hráče, že to bude boj, že to bude o vůli, o trpělivosti a organizované obraně. Ukázali jsme to asi ve druhé třetině, kde jsme ten zápas velice dobře otočili na svou stranu. Ten gól do šatny a hned ze šatny dal asi ráz celému tomu utkání. Litvínov to nezabalil, byli pořád nepříjemní. Díky Stezkovi jsme to utkání odbojovali, udřeli a hráčům chci poděkovat za tři body a že v sobě našli vůli k tomu vítězství, které nebylo vůbec jednoduché.

 

 

Tipsport Extraliga

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov
5:3
(1:1, 3:1, 1:1)

Branky: 20. Lakatoš (Mikuš), 22. Chlán (Fridrich, Lakatoš), 35. Lindberg (Fridrich, Chlán), 40. Mueller (Krieger, Bukarts), 41. Raskob (Lakatoš, Fridrich) – 15. Estephan (Stránský, Hlava), 25. Wesley, 47. Zdráhal. Rozhodčí: Mrkva, Pražák – Lederer, Zíka. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 409. Střely na branku: 27:30.

HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – J. Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, L. Kovář, J. Stehlík – Bukarts, Krieger, Mueller – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Dej, Lindberg, M. Kalus – Lednický, Marosz, Krejsa

HC VERVA Litvínov: Godla – Zile, Jaks, Strejček, Wesley, Demel, Zeman, Kolář – Zygmunt, Sukeĺ, Stránský – Kudrna, Estephan, Zdráhal – Abdul, Helt, Hlava – Berka, Straka, Chalupa

 

 

Tipsport Extraliga 2022/2023

 

  

Místo zápasu

OSTRAVAR ARÉNA
Ruská 3077/135, Zábřeh, 700 30 Ostrava-Ostrava-jih, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761