Banner Promo

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC ŠKODA PLZEŇ

Datum publikování:
:

Výsledky

TýmI.II.III.GVýsledek
HC VÍTKOVICE RIDERA1214Výhra
HC ŠKODA PLZEŇ0112Prohra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
18.9.2022 16:00 A tým 2022-2023 02

Report

Foto: Petr Kotala

Vítkovice chtěly v neděli navázat na páteční povedené utkání v Litvínově, ale věděly, že je nečeká nic lehkého. Domácí vlétli na svého soupeře a brzy byli za svou aktivitu odměněni. Plzeňští sice dotahovali, ale Vítkovice držely otěže utkání pevně. I přesto, že víkend lákal především na mošnovské Dny NATO, našlo si cestu do OSTRAVAR Arény více než šest tisíc diváků.

Vítkovice šly do prvního domácího utkání sezony po páteční výhře v Litvínově, kde neuspěly téměř dlouhých šest let. Vítězná sestava se nemění a ani se nemohla měnit, když na marodce nadále zůstali Půček i Kalus.

Jak už se na první domácí zápas sluší a patří, předcházela mu trochu rozšířená úvodní show. Hráče na ledě přivítaly ohnivé fontány. Následně oba celky a fanoušci vyslechli českou státní hymnu, kterou zazpíval frontman kapely Nebe Petr Harazin. Ten také následně mezi kapitány obou celků vhodil čestné buly prvního extraligového zápasu na ostravském ledě v sezoně 2022/2023.

Vítkovice začaly utkání aktivně a okamžitě se vrhly do ofenzivy. Mikuš hledal žabičkou najíždějícího Muellera s Krenželokem, ale ani jeden z útočníků na kotouč nedosáhl. Gewieseho střelu od modré čáry tečoval před Svobodou Marosz, ale kotouč nezamířil mezi tři tyče. O malou chvíli později byl v centru dění opět Marosz, který dorážel Krenželokovo nahození, ale ani tentokrát puk nemířil přesně. Po aktivním úvodu ale přišel Lindbergův faul a hosté dostali k dispozici přesilovou hru. V té pálil do skrumáže těl před Stezkou Blomstrand, ale k odraženému puku se jako první dostali domácí obránci, kteří bez problémů vyhodili. Přesilovku si zahráli také domácí, když Krenželoka u mantinelu přidržel Hrabík. V početní výhodě pálil od modré čáry Raskob a ke střele se v mezikruží dostal i Krieger, ten ale pálil jen do bránících hráčů. Po jedenadvaceti vteřinách fauloval u mantinelu Kodýtek a Vítkovice tak dostaly k dispozici dvojnásobnou přesilovou hru. V ní Holaň poslal na led hned pětici útočníků, což se nakonec domácí střídačce vyplatilo. Mueller dostal nabito na vrchol pravého kruhu a nechytatelnou bombou prostřelil Svobodu k pravé tyči – 1:0. Vítkovice navíc pokračovaly v téměř minutu a půl dlouhé přesilové hře. V té se jim ale nepovedlo dostat na dostřel Svobodovy branky. Dobrou příležitost měl Chlán, který obkroužil branku, ale přes hokejku bránícího hráče se mu nepovedlo kotouč zasunout k tyči. Meyer zkoušel potrestat chybu v rozehrávce Stezky, ale brankář Vítkovic se včas vrátil do brankoviště a jeho střelu zneškodnil. Zajímavou střelu vyslal na Svobodu Lindberg, ale puk nakonec minul levou tyč. Zaváhání plzeňské obrany mohl využít Mueller, ale Svoboda jeho střelu se štěstím vyrazil. Vítkovičtí i nadále dobře kombinovali v útočném pásmu, ale Mikuš na modré čáře neudržel skákavý kotouč a unikajícího Kodýtka musel zbrzdit faulem. Kodýtek se přece jen probojoval ke střele, kterou obětavým skokem zblokoval Grman. V přesilové hře pálil od modré Kaňák, ale jeho pokus zablokoval Koch, se střelou Schleisse od modré si poradil Stezka.

V úvodu druhé třetiny domácí špatně střídali, čehož si všiml i rozhodčí. Geweise, který na led naskočil, byl zcela mimo hru zezadu nešetrně sražen úderem do oblasti hlavy a krku k ledu Schleissem a k nelibosti domácích fanoušků se pokračovalo pouze ve čtyřech, bez vyššího trestu pro plzeňského útočníka. Naopak po faulu Kocha, pokračovali plzeňští v přesilové hře čtyř proti třem. Po návratu současně vyloučených se pokračovalo v klasické přesilové hře. V té dobře pálil Mertl, ale Stezka si s jeho střelou poradil a Fridrich následně osvobodil bránící se čtveřici. Na konci oslabení ujel Krieger, který ještě čekal na Muellera najíždějícího z druhé vlny, ale tečovaná přihrávka mu skončila na brusli, a proto nemohl zakončit ideálně. Plzeň se dostala do velké šance zásluhou své první formace, ale Schleiss v klíčové chvíli netrefil odkrytou branku. Spravit chuť si chtěl opět Schleiss, který tentokrát pálil přesně, ale našel pouze připraveného Stezku. Dlouho si puk šteloval na střelu Blomstrand, ale jeho záměr přečetl Geweise a vyklekl jeho střelu. Vítkovice tento nápor přestály a samy dokázaly udeřit. Vítkovičtí si v útočném pásmu vyměnili pozice, Chlán pálil netypicky od modré čáry a Kochova precizní teč v mezikruží se zastavila až ve Svobodově brance – 2:0. Plzeň dostala téměř okamžitě možnost zareagovat na vývoj utkání v přesilové hře, když Sedlák upadl v souboji s Mikušem. Dej v oslabení sice dlouho sbíral cenné vteřinky v útočném pásmu, ale Plzeň se přece jen dostala do kombinace a Kodýtek přesně protečoval Rekonenovu střelu – 2:1. Dlouho se v plném počtu nehrálo, protože k zemi byl nedovoleně sražen Fridrich a přesilovou hru tak hráli domácí. V té pálil hlavně Mueller z pravého kruhu, zejména jedna střela vypadala zajímavě, ale nakonec nemířila přesně. Pálil také Raskob od modré nebo Krenželok z mezikruží, ale Svoboda byl přesný. Zajímavě vypadala také situace po buly, kdy Svoboda úplně nevěděl, kde má kotouč. Přesilová hra zůstala nevyužita, ale Vítkovice byly i nadále aktivní. Fridrich to při průniku podél levého mantinelu zkoušel chytře na první tyč, ale přestřelil. Aktivita se ale domácím vyplatila. Bernovský dobře napadal ve středním pásmu a připravil plzeňské o puk. Kotouč se následně dostal k Linbergovi, který propálil nejistého Svobodu střelou na lapačku – 3:1.

Třetí třetinu začali domácí ve velkém stylu. Už v šestnácté vteřině se kotouč dostal k Muellerovi a Svoboda neudržel jeho střelu na vyrážečku a kotouč doskákal až za brankovou čáru – 4:1. Šanci na snížení měl Sedlák, ale včas se k němu vrátil Bernovský, který rozhodil plzeňského střelce.  Vítkovice mohly navýšit své vedení v přesilové hře, když se proti pravidlům provinil Baránek. Mikuš pálil od modré, ale Lindberg s Dejem se k dorážce neprobojovali. Po minutě šel k zemi hodně ochotně Zámorský, a byť se zdálo, že se vylučovat nebude, rozhodčí přece jen zvedl ruku. Opakované záběry však přítomným fanouškům ukázaly, kde byla pravda a že Zámorský nemůže mít svědomí čisté. Ještě ve hře ve čtyřech se dostal kotouč zpoza branky na Kaňáka, který si sjel do mezikruží, odkud dělovkou propálil Stezku – 4:2. S následnou přesilovou hrou Plzně si domácí poradili bez větších obtíží. Čas ve třetí třetině plynul rychle, což vyhovovalo zejména domácím, kteří nepouštěli Plzeň do nebezpečných situací, byť se opticky nacházeli pod mírným tlakem. Z toho se vymanila třetí formace a Fridrich vyslal na zteč Kocha, který sice měl potřebnou rychlost, ale chyběl mu čas pro lepší zakončení. Dvě minuty před závěrečnou sirénou zamířil Svoboda na střídačku a plzeňští to ještě zkusili v šesti. Střelu Zámorského Stezka chytil a vhazovalo se tak po jeho levici. Stezka si poradil i se střelou Schleisse, ale to už do konce utkání zbývala necelá půlminuta. S důrazem ve Stezkově brankovišti to navíc přehnal Hrabík a Vítkovice tak dohrály utkání v přesilové hře.

 

Ohlasy trenérů po utkání

Miloš Říha ml. (HC Škoda Plzeň): Vítkovice jsou těžký soupeř, věděli jsme o jejich síle. První třetina byla z naší strany nervózní, bylo tam dost nepřesností. Ve druhé jsme se zvedli a hráli dobrý hokej. Měli jsme tlak, šance, bohužel po delším časovém úseku, kdy se k nám soupeř dostal, jsme okamžitě dostali druhý gól. Přesto jsme se do utkání vrátili a druhou třetinu byli lepší. Bohužel jsme lacině inkasovali třetí a čtvrtou branku po chybách. Jakmile soupeř odskočil o tři góly, tak už to bylo hodně těžké. Vítkovice výborně brání, ale nevzdali jsme se a zatlačili je, ale už jsme vstřelili jen jeden gól. Zklamání, nicméně podali jsme lepší výkon než doma proti Olomouci.

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): Jsme šťastní, že jsme navázali na tři body z Litvínova. Byl to první domácí zápas před parádní kulisou, začali jsme dobře, ale poté nás zbrzdilo vyloučení. To samé bylo už v Litvínově, tohle by se nám nemělo stávat. Ale přečkali jsme to, pak jsme perfektně sehráli přesilovku pět na tři a šli jsme do vedení, což nás asi uklidnilo. Ve druhé části jsme byli slabším týmem, tahali jsme za kratší konec a byli rádi, že jsme neinkasovali více gólů. Naopak šťastným gólem v závěru druhé třetiny jsme šli do vedení 3:1 a na startu třetí odskočili. Dali jsme šťastné góly, ale to k hokeji někdy patří. Pak důslednou obranou už jsme soupeře k velkým šancím nepustili. Když už něco projde, tak nás drží Aleš Stezka. Jsem spokojený s body i s výkonem první pětky, ale potřebujeme, aby se přidaly i další.

 

Tipsport Extraliga

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC ŠKODA PLZEŇ
4:2
(1:0, 2:1, 1:1)

Branky: 8. Mueller (Krieger, Marosz), 31. Koch (Chlán, Lednický), 39. Lindberg, 41. Mueller (Krieger) – 32. Kodýtek (Rekonen, Kaňák), 46. Kaňák (Suchý, Hrabík). Rozhodčí: Šír, Hradil – Lederer, Synek. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 409. Střely na branku: 21:28.

HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – J. Mikuš, Grman, Gewise, J. Stehlík, Koch, Raskob, L. Kovář – Bukarts, Krieger, Mueller – L. Krenželok, Marosz, Lakatoš – Fridrich, Lindberg, Bernovský – Dej, Chlán, Lednický

HC Škoda Plzeň: Svoboda – Piskáček, Zámorský, Kaňák, Houdek, Budík, Baránek, Kvasnička – Meyer, Mertl, Schleiss – Hrabík, Suchý, Rekonen – Blomstrand, Kodýtek, Sedlák – Lang, Bitten, Dvořák

 

 

 

 

 

Tipsport Extraliga 2022/2023

 

 

Místo zápasu

OSTRAVAR ARÉNA
Ruská 3077/135, Zábřeh, 700 30 Ostrava-Ostrava-jih, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761