Banner Promo

HC Sparta Praha – HC VÍTKOVICE RIDERA

Datum publikování:
:
samostatné nájezdy

Výsledky

TýmI.II.III.PPSNGVýsledek
HC Sparta Praha101002Prohra
HC VÍTKOVICE RIDERA011013Výhra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
20.2.2022 16:00 A tým 2021-2022 54

Report

Foto: Jakub Pláteník

SPA – VIT 2:3 SN: Vítkovice otočily zápas a rozhodly v nájezdech

Od úvodních minut vyrovnaný duel byl chudý na branky. Mohly za to především skvělé zákroky obou gólmanů. Daniel Dolejš doslova deptal střelce Sparty a jeho výkon se nakonec ukázal jako základní stavební kámen pro zisk bodů.

HC Sparta PrahaTýden bez zápasu v programu Vítkovic se uzavřel a Ostravané zamířili na led svého nejstaršího ligového soupeře a rivala. V pražské O2 Aréně chtěli modro-bílí zabojovat a proti tabulkovému soupeři uspět. Sparta měla samozřejmě zcela jiné plány a s nadějí na alespoň z poloviny zaplněnou halu toužila potvrdit před fanoušky výbornou únorovou formu a zaútočit na vyšší příčky. Trenér hostů Miloš Holaň notně přeskupil útočné formace a určitě přijemným zjištěním bylo uzdravení Rastislava Deje a jeho návrat do sestavy.

Díky novému rozvolnění epidemických opatření se na tribuny hokejových stadionů mohli vrátit fanoušci, minimálně 50% kapacity míst k sezení. Oba celky přivítala od začátku utkání skvělá atmosféra v solidně zaplněné aréně – jev, který prakticky poslední dva roky nebyl téměř vůbec k vidění.

První dobrou příležitost Vítkovic si vypracoval Bernovský, jehož střelu sice Hudáček neudržel ve své výstroji, ale dojíždějící Chlán se k dorážce nedostal. Po hluché pasáži na obou stranách se k tvrdé střele dostal Řepík, ale jeho pokus obětavě zblokoval Pedan. O malou chvíli později si zpoza branky vybruslil Tomášek, ale Dolejšova lapačka byla proti jeho pokusu na vzdálenější tyč připravena. Lakatoš individuálně prošel skrz obranu Sparty, ale jeho přihrávka do předbrankového prostoru, kam si najížděl Fridrich, nebyla přesná. První přesilovou hru dostala k dispozici Sparta poté, co Kovář za brankou přidržel unikajícího Šmerhu. Vítkovice se zprvu dobře bránily, ale po minutě se z pravého kruhu švihem prosadil navrátilec z Pekingu Vladimír Sobotka – 1:0. Po faulu Pedana, který v souboji před brankou poslal k zemi Doležala, měla Sparta k dispozici druhou přesilovou hru. V té se do dobré palebné šance z levého kruhu dostal nejprve Tomášek a po něm také Doležal. Oba Sparťané ale nezamířili přesně a poloprázdnou vítkovickou branku netrefili. Po Lakatošově střele chtěl dorážet Fridrich, ale vítkovický mladík zasáhl svého soka vysokou holí a musel se tak odebrat na trestnou lavici. Třetí přesilovou hru Sparta zahájila střelou Matuškina od modré čáry. Tu nešťastně tečoval Hruška, ale Dolejš dokázal včas vystrčit rameno a vyrazil puk mimo branku. Do další velké šance se dostal aktivní Doležal, který prošel individuálně střední pásmo, ale na Dolejše nevyzrál. Po sérii vyloučení se do útočného pásma podívali také vítkovičtí. Po střele Plášila od modré čáry se k dorážce dostal Lindberg, střela mu ale nesedla ideálně a Hudáček si s ní tak bez větších problémů poradil.

Jako první ve druhé třetině zahrozili vítkovičtí, když před Hudáčkem dorážel Fridrich. Po drobné rozmíšce před brankou, ve které byl aktivní zejména Němeček, skončil Hruška bez helmy, nicméně na první přesilovou hru si musely Vítkovice ještě počkat. A to konkrétně do páté minuty, kdy se proti pravidlům provinil Dvořák. První přesilovkové komando výrazněji Hudáčka neohrozilo, a tak dostala prostor druhá přesilovková formace. Po Bernovského střele se ke kotouči dostal Flick, který ještě vylepšil pozici Lindbergovi, ale švédský útočník v obrovské šanci z vrcholu brankoviště netrefil odkrytou branku. Na druhé straně se tváří v tvář proti Dolejšovi objevil nejlepší extraligový střelec Filip Chlapík, který ale na brankáře Vítkovic nevyzrál. Dolejš si poradil i se střelou Řepíka, který se pokusil Dolejše nachytat na první tyči. Po Šmerhově faulu měly k dispozici Vítkovice druhou přesilovou hru. Lakatoš nebyl úspěšný a do hry se dostala druhá speciální formace Vítkovic. Bernovský také nemířil přesně a ani napodruhé se Vítkovicím nepodařilo skórovat. Nicméně v plném počtu se hrálo jen pár vteřin, když Forman podrazil smolně Bernovského. Hudáčka ostřeloval Lakatoš s Hruškou, ale brankář Sparty byl úspěšnější. Po návratu z trestné lavice Forman dvakrát prověřil Dolejše, který ve druhé třetině neměl moc práce. To se ale mohlo změnit po vyloučení Kocha v závěru druhé třetiny. Sparťané v přesilovce zahrozili pouze Pavelkovou střelou od modré čáry, se kterou si Dolejš poradil. Vítkovice přečkaly oslabení a po návratu z trestné lavice se do útoku vrhl Koch, který si neohroženě nabruslil od mantinelu přímo před Hudáčka. Ten ve spolupráci s Dvořákem vítkovického obránce sice odzbrojil, ale kotouč se dostal k Hruškovi, který nezazmatkoval, potáhl si kotouč do bekhendu a pohodlně zavěsil – 1:1.

V úvodní minutě třetí třetiny vyzkoušel Dolejšovu pozornost dosud jediný úspěšný střelec Sparty Sobotka. Flick možná trochu zbytečně trefil Šmerhu ramenem do hlavy, a sparťanského útočníka se po kanadsku vydal mstít Moravčík, který ale v pěstním souboji s Flickem dostal naloženo. Nakonec z toho byl pro Flicka jen dvouminutový trest za napadení. Sparta se okamžitě usadila v útočném pásmu, ale se střelou Chlapíka si Dolejš poradil. Nicméně Sparta za malou chvíli přece jen využila nabídnutou přesilovou hru. Postaral se o to dělovkou od modré čáry Maxim Matuškin, který využil clony tří hráčů a přesně trefil levý horní roh Dolejšovy branky – 2:1. Lakatoš si v útočném pásmu dělal prostor v souboji s Jurčinou, kterého ale nešťastně trefil vysokou holí a daroval tak domácím další přesilovou hru. Sparťané se však v útočném pásmu neudrželi. Sparta přečíslila vítkovickou obranu a Řepík přesnou přihrávkou vyzval ke střele Tomáška, ale Dolejš se stihl fantasticky přesunout a zasáhnout. Možnost vyrovnat měl Lindberg, ale jeho střela z otočky skončila na Hudáčkových betonech. Dolejš pokračoval ve fantastickém výkonu a v další obrovské šanci vychytal Doležala. Vítkovičtí se nevzdávali a chtěli potěšit početnou skupinu fanoušků, kteří se vydali do O2 Arény. Časomíra ale neúprosně ukrajovala drahocenné vteřiny. V dobré příležitosti byl Dej, ale trefil kotouč nešťastně patkou hole. Minutu a půl před koncem třetí třetiny Dolejš zamířil na střídačku a místo něj na led naskočil Lakatoš, který se ihned pokusil prostřelit bránící pětici před sebou. Vítkovičtí trenéři si vzali oddechový čas a po něm následovalo buly v útočném pásmu. Po vítězném vhazování se kotouč dostal na modrou čáru ke Stehlíkovi, jehož střela sice nebyla přesná a skončila na zadním mantinelu, ale od něj se odrazila zpět před branku, kde byl jako první Lakatoš, který ukončil svůj gólový půst trvající pět zápasů. V závěru utkání ale vítkovičtí nedokázali dobře vystřídat a rozhodčí je nachytali s šesti bruslaři ve hře. Nicméně rozhodnutí bylo přísné, neboť jeden z hráčů zcela jasně střídal a do hry nezasahoval. Sparta tak měla 19 vteřin na to, aby ještě překlopila vedení na svou stranu. Před Dolejšem bylo rušno, ale vítkovická opora spolu s obětavými obránci uhájila branku a po šedesáti minutách tak bylo jasno, že Vítkovice si z Prahy odvezou alespoň bod.  

Početní výhoda Sparty se tak přenesla do prodloužení. První střelu na Dolejše vyslal Řepík, ale Dolejš se proti jeho pokusu vydal obětavě maskou. Další Řepíkův pokus Dolejš zlikvidoval včasným přesunem. Vítkovický brankář si poté poradil i se střelou Matuškina a před Sobotkou pohotově odpálil kotouč Stehlík. Po návratu Lednického, který odpykával trest pro hráčskou lavici, se pokračovalo ve vyrovnaném počtu. Ve velké příležitosti se objevil Pavelka s dorážejícím Chlapíkem, ale Dolejš skvělými zákroky držel vítkovické naděje na druhý bod. A další fantastický zákrok si Dolejš připsal proti Tomáškovi. Zahrozily také Vítkovice po spolupráci Lakatoše s Maroszem. Ani po prodloužení nebyl znám vítěz a pokračovalo se tak samostatnými nájezdy.

Samostatné nájezdy začala Sparta a jako první se vstříc Dolejšovi vydal Šmerha, ten zvolil kličku do forhendu, kterou proti Dolejšovi neuspěl. Lakatoš na druhé straně zvolil střelu na lapačku, kterou ale Hudáček vyrazil. Tomášek zvolil rychlou kličku do bekhendu, ale následně nedokázal zvednout kotouč přes Dolejšův pravý beton. Hruška mířil mezi betony, ale ani tento záměr nebyl úspěšný. Neúspěšný byl také nejlepší střelec extraligy Filip Chlapík, který našel jen připravenou Dolejšovu vyrážečku. Střelu zvolil také Rob Flick, ale Hudáček proti jeho pokusu zasáhl lemováním své lapačky. Do připravené lapačky Daniela Dolejše odevzal kotouč Jakub Strnad.  Prvním úspěšným střelcem nájezdové loterie se stal Rostislav Marosz, který zvolil přesnou střelu na vyrážečku – 2:3. V rozhodujícím nájezdu si sice Tomáš Pavelka dokázal položit Dolejše na led, ale následně přestřelil. Vítkovice jsou tak i nadále v nájezdech stoprocentní a zvítězily v této dovednostní disciplíně i potřetí v sezoně. 

 

Ohlasy trenérů po utkání

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Pro nás to bylo další utkání v tom nahuštěném programu, který máme. Stál proti nám velice těžký a urputný soupeř, což jsme ale celkem očekávali. Musím říct, že mužstvo to odmakalo a odbojovalo, bohužel nám chyběla minuta, abychom to dotáhli do tří bodů. Celkově vzato nás stály body ty poslední minuty ze druhé a třetí třetiny. V prodloužení jsme měli něco proměnit, měli jsme tam i přesilovku. Nájezdy nám nejdou, ale také bychom z nich měli nějaký gól dát.

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): Stál proti nám vynikající soupeř. Ten začátek nebyl asi takový, jak bychom chtěli, protože tam byla tři vyloučení za sebou, takhle jsme nechtěli začít. Sparta jednu přesilovku využila, ale nemyslím si, že by nás domácí nějak přehrávali. Celý zápas jsme hráli velice dobře, nepříjemně, měli jsme dobrý pohyb a myslím, že i ten gól do šatny jsme si zasloužili. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že chceme hrát co nejdéle bez vyloučení, což se nám zase nepodařilo a dostali jsme gól. Kluci se však nesložili, hráli pořád stejný hokej šedesát minut a odměnou byl gól při hře šest na pět.

 

Tipsport Extraliga

HC Sparta Praha – HC VÍTKOVICE RIDERA
2:3 SN
(1:0, 0:1, 1:1 – 0:0 – 1:0)

Branky: 7. Sobotka (Tomášek, Matuškin), 44. Matuškin (Sobotka) – 40. Hruška (Koch), 59. Lakatoš (Stehlík, Hruška), rozhodující nájezd Marosz. Rozhodčí: Jeřábek, Pešina – Frodl, Bohuněk. Vyloučení: 3:7, navíc Flick (VIT) + Moravčík (SPA) oba 5 min. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 932 (dle nařízení vlády je kapacita omezena na cca 50%). Střely na branku: 36:32.

HC Sparta Praha: Hudáček – Matuškin, Němeček, Polášek, Pavelka, Dvořák, Moravčík, Jurčina – Tomášek, Sobotka, Řepík – Forman, Chlapík, Doležal – Prymula, Vitouch, Šmerha – Strnad, Stoljarov, Dvořáček

HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Solovjov, R. Polák, Pedan, J. Stehlík, Koch, L. Kovář, Plášil – M. Kalus, Marosz, Lindberg – Dej, J. Hruška, Lakatoš – R. Bondra, Flick, Fridrich – Bernovský, Chlán, Lednický

 

 

 

Místo zápasu

O2 aréna
Českomoravská 2345/17, Libeň, 190 00 Praha-Praha 9, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761