Banner Promo

HC Olomouc – HC VÍTKOVICE RIDERA

Datum publikování:
:

Výsledky

TýmI.II.III.GVýsledek
HC Olomouc1001Prohra
HC VÍTKOVICE RIDERA1034Výhra

Podrobnosti

Datum Čas League Sezóna Kolo
11.2.2022 18:00 A tým 2021-2022 51

Report

Foto: Daniel Klement

OLO – VIT 1:4: Skvělý obrat Vítkovic, rozhodly prvoligové posily

Šťastnou ruku měl trenér Holaň, který pro utkání v Olomouci z první ligy povolal Tomáše Gumana a Jakuba Illéše. Oba útočníci se mu za důvěru odvděčili povedeným výkonem a hlavně vstřelenými góly. Klíčem k důležitému vítězství byl také bezchybný výkon Daniela Dolejše v brance Vítkovic.

HC OlomoucČtvrtek na domácím ledě a pátek v Olomouci. Vítkovičtí absolvovali druhý zápas ve dvou dnech. Na Hanou jeli opět bez tří zraněných hráčů a distancovaného Lindberga. Navíc na marodku po zápase s Libercem přibyl Lukáš Krenželok. Situaci v útoku řešili trenéři povoláním prvoligových hráčů Illéše z Jihlavy a Tomáše Gumana z Poruby. Formace se notně zpřeházely a do branky se postavil Daniel Dolejš.

Hned po dvaceti vteřinách utkání nebezpečně pálil od modré čáry Solovjov. Po faulu Kováře hrála jako první přesilovou hru Olomouc, během ní ale Dolejšovu branku neohrozila. Po pasáži, ve které se hra přelévala ze strany na stranu bez větších šancí, pálil nebezpečně Dujsík. Krátce po této nebezpečné střele se faulu dopustil právě Dujsík a hru v početní výhodě si vyzkoušely také Vítkovice. Absentujícího Krenželoka nahradil v elitní přesilovkové formaci Bondra a právě jeho clony před Lukášem chtěl využít Solovjov, domácí brankář ale po tvrdé střele ruského obránce našel kotouč ve své lapačce. Guman pak ještě během přesilové hry hledal před brankou lépe postaveného Kaluse, ale obrana Hanáků se včas zorientovala a odpálila kotouč do bezpečí. Ani Vítkovice tedy první přesilovou hru nevyužily. Po rychlém přechodu olomouckých skrz střední pásmo musel za záchrannou brzdu zatáhnout Polák, který sekl unikajícího Klimka. Domácí se hlasitě dožadovali trestného střílení, ale rozhodčí signalizovali pouze dvouminutový trest. První minuta přesilové hry nenaznačovala, že by se domácí měli prosadit, protože se nebyli schopni udržet v útočném pásmu. Po Ondruškové rozehrávce zpoza vlastní branky si ale převzal kotouč Petr Kolouch, který ve středním pásmu nabral dostatečnou rychlost, obhodil si povedenou kličkou bránícího Kaluse a přes Dolejšovo rameno zavěsil pod horní tyč – 1:0. Illéšova střela z levého kruhu byla sražena bránícím hráčem až pod strop haly, odkud se na led snesla část místního osvětlení. Vše se ale zvládlo odklidit během komerční přestávky a utkání tak mohlo pokračovat. Do šance se prodrala dvojice Kolouch – Olesz, Kolouch sice v pádu poslal přesný pas na Olesze, ale bývalý vítkovický kapitán nezamířil přesně. Olomouc měla v první třetině opticky více ze hry, ale svou převahu nedokázala vyjádřit šancemi, natož přidat další gól. Na druhou stranu vítkovičtí se do šancí také nedostávali a hra se tak odehrávala spíše ve středním pásmu. To se ale změnilo minutu před koncem, když jeden z olomouckých obránců ve snaze udržet pásmo nahodil puk na Dolejše, před kterým se z ničeho nic zjevil dorážející Lichanec. Dolejš v souboji obstál, což bylo důležité, protože o malou chvíli z čista jasna udeřily Vítkovice a Tomáš Guman při svém návratu do vítkovického dresu vyrovnal zápas. Porubský host ve vítkovické sestavě dostal v útočném pásmu poměrně dost prostoru a střelou zápěstím z vrcholku kruhů překonal Lukáše – 1:1. Olomouc nechtěla vypustit závěrečné okamžiky úvodní třetiny, a tak ještě Kusko nebezpečně tečoval v mezikruží.

Druhou třetinu začala aktivněji Olomouc, která se vrhla do útoku, ale střelám domácích útočníků chyběla přesnost. Na druhé straně se ve velké šanci objevil Lednický, který předvedl odvážný výpad, kterým se dostal až před Lukáše, toho ale překonat nedokázal. Vítkovice pokračovaly ve zlepšené hře a z ničeho nic se do šance dostala první formace Vítkovic, ale Guman byl myšlenkou napřed a spoluhráči jeho zadovku nečekali. Do velké šance se na druhé straně dostal Brož, který střílel z mezikruží, Dolejš mu ale při jeho premiéře v olomouckém dresu nechtěl branku dopřát. Po opatrné úvodní třetině bylo k vidění najednou hned několik šancí, a to na obou stranách. Vítkovicím se podařilo uzamknout domácí v jejich pásmu a před Lukášem bylo živo po střelách Poláka od modré čáry. Aktivní byl na brankovišti Bernovský, který pak ale s bolestivou grimasou odjel střídat. Při ofenzivní akci Vítkovic obskakoval u mantinelu Bondra olomouckého Dujsíka, kterému ale při tomto manévru nešťastně srazil hokejkou helmu z hlavy. Obešlo se to ale bez krvavého zranění, takže z toho byl pro slovenského útočníka jen dvouminutový trest. Vítkovickým se dařilo napadat rozehrávku Olomouce a se střelou Olesze si Dolejš bez větších problémů poradil a více toho Hanáci v přesilové hře nepředvedli. Vítkovice se opět dostaly do tlaku v útočném pásmu a v obrovských šancích se ocitl zejména Koch, který při kličkách ukázal svou kreativitu a hbité ruce. Nicméně Lukáše se mu překonat nepovedlo. Vítkovice byly nadále aktivní a brzy vyrazily kupředu v přečíslení tří proti dvěma, Hruškova přihrávka ale nenašla adresáta. Illéš se pokusil napodobit Gumana a střelou švihem poslal kotouč na Lukáše z téměř totožného místa, ale na rozdíl od Gumana těsně netrefil branku. Vítkovičtí pak trestuhodně zapomněli za svými zády Olesze, ale toho nakonec dokázal vytlačit z ideální střelecké pozice Polák, který se stačil včas vrátit. Také Olomouc se chtěla usídlit na delší dobu před Dolejšem, po kombinaci u mantinelu napřáhl na modré čáře Ondrušek, ale jeho tvrdou střelu dokázal svými chrániči zblokovat Illéš. Ten se následně vydal za pukem, ke kterému měl ale blíž právě olomoucký obránce. Minutu před koncem se na modré čáře opřel do puku Dujsík, a puk se po jeho střele zastavil až na tyči Dolejšovy branky.

Třetí třetinu zahájili aktivněji Ostravané, ale Maroszova formace svou převahu ve vedoucí branku nepřetavila. Při tvrdé střele zlomil svou hokejku Koch, hra plynula dál a kotouč se dostal do středního pásma, kde se Koch dožadoval zapůjčení Illéšovy hole. Tomu ale vyplaval kotouč pod bruslemi a své náčiní tak Kochovi odmítl vydat. A ještě že tak navrátilec ve vítkovické sestavě učinil. Koch zamířil na střídačku, zatímco Illéš do útočného pásma, kde Vítkovice v nátlaku. Plášil odvedl u mantinelu skvělou práci, když zaměstnal hned dva olomoucké hráče. Kotouč z jejich souboje za brankou vyplul k první tyči, kde byl na dorážku připraven Jakub Illéš, který pohotově překonal dezorientovaného Lukáše – 1:2. Vyrovnat mohl záhy Navrátil, který si ale vylámal zuby na výborně chytajícím Dolejšovi. Po Gumanově faulu v útočném pásmu dostali olomoučtí příležitost srovnat v přesilové hře. V té se vítkovičtí půl minuty bez problému bránili, ale špatným střídáním pomohli domácím k dvojnásobné přesilovce, která měla trvat minutu a šestadvacet vteřin. Hanáci sevřeli vítkovickou trojici v obranném pásmu a kombinovali především ve dvojici za brankou, odkud hledali volné hráče v mezikruží či v jiné výhodné palebné pozici. Výbornou práci ale odvedl Hruška, který nenechal na vrcholu olomouckým čas pro kombinaci nebo pro připravenou střelu. Dvakrát se přece jen povedlo vystřelit Škůrkovi, ale proti jeho dělovkám se zaskvěl Dolejš. Poté, co Guman opustil trestnou lavici, vybojoval na vlastní modré čáře kotouč a vydal se do samostatného úniku. I přesto, že v něm byl faulován, překonal Lukáše a v oslabení navýšil vedení Vítkovic – 1:3. Vítkovice se v oslabení ubránily a těsně po něm navíc mohla navýšit vedení čtvrtá formace. Illéšovu zpětnou přihrávku do brankoviště ale nedokázal Flick dorazit do sítě. Devět minut před koncem třetí třetiny se za brankou strhla menší strkanice poté, co to Klimek přehnal s důrazem a sekl Dolejše přes lapačku. Vylučovalo se ale až o chvíli později po Řezníčkově faulu ve středním pásmu. Vítkovice kombinovaly, nechyběl jim pohyb, ale střela dlouho nepřicházela. Napřáhli až Pedan se Stehlíkem, jejichž střely ale Lukáš bez problémů lapil. Na druhé straně musel Dolejš zasahovat proti Burianovi, který se před něj tlačil od mantinelu. To už se ale hrálo v plném počtu. Aktivní vítkovický forčeking nedovoloval Olomouci dostat se do šancí a proti domácím byl i čas, který plynul velmi rychle. Olomouc se nedostávala ani do útočného pásma, ve kterém by si vytvořila tlak nebo přerušila hru, aby mohla odvolat Lukáše z branky. To nakonec Hanáci ani nestihli, protože pomyslné razítko na dnešní vítězství Vítkovic dal dvě minuty před koncem Jan Hruška. Ten na modré čáře vystihl nepřesnou přihrávku domácích, kteří navíc střídali. Vítkovický útočník byl rozjetý, a tak domácím bekům pláchl a povedenou kličkou překonal i bezmocného Lukáše – 1:4.

 

Ohlasy trenérů po utkání

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Klíčovým momentem zápasu byla přesilová hra pět na tři. Do třetí branky hostů to bylo vyrovnané utkání. Obraz hry z naší strany nebyl vůbec špatný. Měli jsme tam pár vyložených střeleckých situací. Od zmíněné přesilovky se to však zlomilo, dostali jsme gól a padla na nás deka. Vítkovice vyhrály za třetí třetinu zaslouženě.

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): Velice dobré utkání. Byl to vyrovnaný zápas. Podali jsme bojovný výkon i ve chvíli, kdy jsme prohrávali 0:1. Mužstvo pracovalo neskutečně, přestože jsme během pár dnů odehráli páté utkání. Sestavu skládáme, jak můžeme, ale vím, že Olomouc má stejné problémy, takže to není žádné alibi. Výborný výkon předvedl i brankář Dolejš. Hráčům děkuji.

 

Tipsport Extraliga

HC Olomouc – HC VÍTKOVICE RIDERA
1:4
(1:1, 0:0, 0:3)

Branky: 13. Kolouch (Ondrušek, Lukáš) – 20. Guman (Kalus, Marosz), 43. Illéš (Plášil), 49. Guman, 58. Hruška. Rozhodčí: Šír, Horák – Ganger, Klouček. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 1 000 (maximální kapacita povolená vládním nařízením). Střely na branku: 25:28.

HC Olomouc: Lukáš – Ondrušek, Rašner, Švrček, Dujsík, Řezníček, Škůrek – Kunc, Klimek, Bambula – Kusko, Knotek – Olesz, Kolouch, Navrátil – Burian, Lichanec, Brož

HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Solovjev, R. Polák, Pedan, J. Stehlík, Koch, L. Kovář, Plášil – Guman, Marosz, M. Kalus – Fridrich, Chlán, Lakatoš – Bernovský, Hruška, Lednický – R. Bondra, Flick, Illéš

 

 

 

Místo zápasu

Zimní stadión Olomouc
Hynaisova 1091/9A, Nová Ulice, 779 00 Olomouc, Česko

NADCHÁZEJÍCÍ ZÁPAS

POSLEDNÍ ZÁPAS

Tabulka A tým 2023/2024

PozTýmZVVPPPPB
7Bílí Tygři Liberec5224342182
8Mountfield HK52168111775
9HC VÍTKOVICE RIDERA5218582172
10HC Olomouc5216762368
11HC Energie Karlovy Vary5214832761